Одржано 33. Кордунашко вече у Београду

Кордунаши и пријатељи Кордуна окупили су се у ресторану Холивуд 11. марта 2023. године на традиционалној 33. Кордунашкој вечери у организацији Завичајног клуба Кордунаша. Било је то вече игара, пјесме, дружења и доброг расположења.

Директно са Кордуна да здравицу одржи дошао је предсједник општине Крњак Перица Матијевић који је и аутор текста аутентичне кордунашке здравице. Након жеља за здравље и слогу, ваљало је заиграти и запјевати. Позорницу су испунила дјеца из КУД-а Ћирило и Методије из највећег крајишког села Бусије, те запјевала и заиграла Пјесме и игре са Кордуна.

Предсједник Завичајног клуба Кордунаша Слободан Шарац пожелио је добродошлицу свим гостима.

–  Захваљујем се свим спонзорима и донаторима, поздравио бих све госте и пожелио им добру забаву.

Народни посланик Миодраг Линта замолио је присутне да минутом ћутања одају почаст свим српским жртвама од геноцида злогласне НДХ и свим страдалим Србима за вријеме Републике Српске Крајине.

– Срби Кордунаши послије катастрофе и трагедије коју су доживјели у новом завичају показали су невиђену снагу, упорност, вољу и енергију да се интегришу у Србији, Републици Српској и широм свијета. Притом нису заборавили своје обичаје, своју традицију коју љубоморно чувају и преносе на своју дјецу и унучад. Желим да се још дуго година виђамо са оваквим и сличним поводом.

Линта истиче да поред добродошлице од Србије Крајишници, Кордунаши очекују да ријеши питања која их и даље муче као што су стамбено питање, да се крајишким борцима призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању, да Србија стане иза српских бораца у процесима који се у Хрватској против њих воде, да се започне борба за истину о страдању српског народа, и још много других питања.

Предсједник Отаџбинског покрета Драгомир Лалић рекао је да жели да пошаље снажну поруку младима, шта је оно што старији желе да пренесу на њих.

– Уз све уважавање које завређује Завичајни клуб Кордунаша желим да кажем да је ово заиста један импозантан скуп, и мислим да са овог скупа треба да пошаљемо младима поруку како је вријеме да они преузму све оно што ми радимо. Велики Милош Црњански је рекао да је завичај оно мјесто које свако од нас понаособ одлучи да је. Иако смо без своје воље дошли да живимо у мајку Србију, мајка Србија је наша отаџбина.

Лалић је указао на проблем наталитета, и да Србија одумире.

Водитељка програма Бојана Вучић присјетила се ријечи са Кордуна: жњора, гањак, шајтов шемпуш, вертун, сепет, крто, рубац, ћено, ћемер, шкриљак, лампуш и вањкуш, зглајзнути, жвајзнути и нагласила да када си са онима који те ријечи знају, гдје год да си ти си у завичају.

Из завичаја је дошао и дожупан Карловачке жупаније Дејан Михајловић и представник Срба са Кордуна.

– Шаљем вам поздраве са Кордуна почевши од Плашког и Карловца, преко Војнића и Топуског, па све до Слуња, Бариловића и Крњака. Свима нама Кордун је коријен који нам даје снагу, да корачамо успјешно кроз живот и боримо се са многим изазовима на нашем путу.

Михајловић је рекао да Срби на Кордуну своје културне манифестације организују преко СКД Просвјета и Српског народног вијећа.

– Баш смо недавно организовали концерт браће Теофиловић, у плану је организација, за дјецу 1– 4. разреда Карловачке жупаније, неколико представа што у Загребу, што у Карловцу. Том прилком ће погледати и представу Бранка Ћопића Јежева кућица.

 

Асимилација је нешто што је присутно у свим мањинским заједницама, па је то случај и са Србима на подручју Хрватске, а самим тим и Карловачке жупаније.

– Ми се трудимо да успоримо тај процеса асимилације, прије свега кроз Ц модел у систему образовања. Прије неколико дана смо отворили учионицу и опремили је у Крњаку, гдје ће дјеца моћи његовати српски језик и културу. Настојимо кроз промоцију српске културе да Србима на подручју наше жупаније омогућимо да се едукују и уживају у српској култури.

Поред асимилације, потешкоће им ствара и антисрпска политика која је неријетко присутна у јавном простору и доводи до тога да се чланови српске заједнице повлаче и не желе се експонирати, јавно појављивати. Много пута не желе да учествују у раду српских културних институција.

Посебно тешке ситуације су када српска заједница обиљежава страдања својих припадника у посљедњем рату. Српске жртве се у хрватском јавном простору не признају и не поштују.

– Мени није проблем, нити ниједном припаднику српске заједнице да ода почаст на мјесту страдања у сваком рату, злочини се дешавају. И ја сам за то да се ода почаст свим жртвама које су страдале, без обзира биле цивилне или војне. Оно у чему постоји подјела у хрватском јавном простору је обиљежавање прослава. Нити ја, а и већина припадника српске заједнице нисмо спремни присуствовати прославама војних акција попут Бљеска и Олује, прије свега јер нисмо спремни да славимо рат, а поготово нисмо спремни да славимо акције у којима је велики број припадника српске заједнице погинуо или је протјеран са огњишта.

Перица Матијевић начелник опћине Крњак је навео да у опћини Крњак дјелује Српско културно друшво Просвјета пододбор Крњак, као и Удруга Бреза и током године организују више манифестација.

– Организујемо Годишњи концерт, оживљавамо успомене на старе занате као што је жетва жита, брање кукуруза, организујемо добротворне концерте за прикупљање средстава…

Оно што радује је што у Крњаку по ријечима Матијевића млади људи радо се баве активностима које имају за циљ очување традиције и културе.

– У Просвјети имамо 60 активних чланова и то су већином дјеца до 18 година, заинтересирани су сви. То им је вид дружења и забављања, а на тај начин оживљавамо нашу традицију и сјећања на наше дједове и прадједове.

Матијевић наглаша да је Просвјета друштво које их повезује и са осталим Србима из Хрватске.

– Идемо једни другима у госте, позајмљујемо међусобно ношње, чак и играче некада. Све дијелимо и једни другима помажемо.

Захвалио се Завичајном клубу Кордунаша на позиву и гостопримству и похвалио организацију Кордунашке вечери.

Млади умјетник са Кордуна Синиша Матијевић ове године је изненадио све пристуне поклонивши бисту Слободану Шарцу са његовим ликом.

Професионални фудбалер и репрезентативац Србије Милош Косановић који игра за Ал Џазиру из Абу Дабија је послао фудбалски дрес који је његов отац Драган Косановић уручио потпредсједнику Душку Дејановићу. Милош је играо у Пољској, Турској, Белгији, а сада игра у Емиратима.

Кордун кафе из Бусија је обрадовао Зору Петровић из Горњег Будачког чији је био рођендан, и тим поводом су јој Слободан Шарац и Ђуро Шкаљац уручили торту.

Торту од фирме Break 4 Cake из Новог Сада је добио најбољи плесни пар вечери Мирјана и Милош Дудуковић.

Гости су били: Клаудија Мандић хуманитарка, која помаже старијим људима на подручју Кордуна и Баније, прикупљајући за њих храну, кућне апарате и преко потребне основне намирнице и ствари за свакодневни живот, Милка Кајганић књижевница са Кордуна која је за томболу поклонила двије књиге, представница градоначелника и града Зрењанина Радмила Марковић Маћешић, конструктор макета из Војнића Бранислав Мусулин, представница СКД Просвјета Војнић Данијела Јурић, предсједник КУД-а Петрова гора Београд Стево Бекић, три представника Удружења виноградара и воћара Висови из Кљајићева на челу са Бранком Шоштарићем, у име МЗ Кљајићево Мирко Бјелић и Никола Шушњар, који су поклонили печено прасе и кукурзузну погачу, са Кордуна Жељко Матијевић и Синиша Матијевић, из Хришћанско-православног савеза Драгомир Петковић, историчар др Небојша Стамболија, глумац Дејан Стојаковић, предсједник НК Петрова гора Саша Колар и секретар НК Петрова гора Саша Трбојевић, из ФК Кордуна Кљајићево су били предсједник Зоран Милетић, потпредсједник Ивица Драгић и Милан Мишчевић, из ФК Чонопље дошли су Јово Бошњак и Драган Косановић, док предсједник Милован Диздар је био спријечен да дође због пословних обавеза, организатор Врличке вечери Драган Петковић, представник Координације удружења избјеглих и расељених у Републици Србији Дражен Тинтор и представнице Удружења Завичај Мирјана Пожар и Сања Шараба, у име пјевачке групе Завичајног клуба Кордунаша Звуци Кордуна био је Нина Кекић, Слободан Михајловић је дошао као представник Осме кордунашке дивизије из Кљајићева са сарадницима, предсједник Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији Миле Шапић, из КУД-а Вук Караџић из Чонопље дошао је Драган Бајић, замјеник предсједника општине Пећинци Зоран Војкић, предсједник Удружења Крајишника западно од Дрине –  општински одбор Пећинци Рајко Јевић, Лука Гутеша и Ранко Лакетић.

Организована је и богата томбола са вриједним наградама које су обезбиједили спонзори Еуротанктранс Стари Бановци, Арамбаша ДОО Бусије, Кордунтранс Бусије, Фит ин Сурчин и Апартмани Четворка Златибор, Кордун кафе Бусије, Апартмани Јована Бања Врујци, ВП Винотека Београд, Лабораторија Марковић Београд, Производња Чутура Паић Београд, Мјесна Заједница Кљајићево, Удружење Виноградара и воћара Висови Кљајићево, ФК Кордун Кљајићево, СТР Нино Београд, Удружење 8. Кордунашке ударне дивизије Кљајићево, К 2 принт Зрењанин, Производња кобасица Бунчић Београд, Пољопривредно газдинство Обрадовић Београд, Производња торти Break 4 Cake Нови Сад, Натура Лаб Београд, Нина Вучинић Београд, Удружење бораца Кордуна Београд, СУР Скула Београд, Печењара Реља Нови Бановци, Ресторан Прича Нови Бановци, Фаст фуд Буцко 2020 Бусије, Спас плус Батајница, Ресторан МБ Младеновац, Печењара НК Земун, Печењара Ледине Београд, Ресторан Плитвице Београд, Ресторан Босиљак Батајница, Дента Р Београд и Завичајни клуб Кордунаша Београд.

Поред 155 вредних награда биле су и награде: боравак у хотелу на Златибору коју је даровао Завичајни клуб Кордунаша из Београда, викенд у Апартманима Четворка на Златибору за четири особе, награду даровали Фит Ин и Четворка из Сурчина, продужени викенд у Апартманима Јована за четири особе у Бањи Врујци. Награду даровала породица Златар из Перне са Кордуна. Два печена прасета даровали су Кордун кафе из Бусија и МЗ Кљајићево и Удружење виноградара и воћара Висови из Кљајићева.

За музику се побринуо Треф бенд, и пјевачи Зоран Судар, Миланка Вајагић, Душан Каназир и Ратко Шарац.

Госте су кроз програм водили шармантни водитељски пар Бојана Вучић и Драган Томашевић обоје из Доњег Војнића.

Медијски спонзори су били: РТВ Ниагара, Студио ЛК и Српско коло.

Текст и фото: Драгана Бокун

Фото: Марко Скорић

 

Нема коментара

Напишите коментар