Десето Банијско вече

Oдржано Десето јубиларно Банијско вече у Београду

Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније, у петак 16. јуна 2017. године у ресторану Белвуд у Београду, организовало је Десето јубиларно Банијско вече.

Каже се кад чувамо сјећања на некога, она вјечно и живе. Тако су Банијци, уз традиционалне пјесме, игре и лијепо дружење, обновили сјећање на непрежаљену Крајину, и незаборављену Банију!

До званичног почетка програма, док су гости пристизали, уз звуке тамбуре и баса у извођењу народних пјесама, добродошлицу су пожељели “банијски славуји“.

На почетку се обратила водитељка програма, Мира Јанузовић, која је поздравила присутне госте, а вече је у име Организационог одбора „Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније “ отворио предсједник Мирослав Ковјанић. Он је пожелио добар провод свим гостима уз дружење које за циљ има да се традиција, култура и обичаји завичаја његују и не забораве. Он је поносно навео да се ове године навршила деценија успјешног рада Удружења, иако је то био тежак и мукотрпан рад, са многим проблемима, како финансијским тако и организационим.

Предсjедник Удружења Мирослав Ковјанић подсјетио је на најзначајније пројекте Удружења током претходних 10 година. „Ту су такмичења на Банији тј. у Малом Градцу и Петрињи, затим учешће на манифестацијама у Рујевцу, књижевно вече у Двору на Уни. Jедно од најљепших искустава јесте када је у Двор однијето око хиљаду књига писаних ћириличним писмом. Такође истакао бих и традицонални турнир у малом фудбалу у организацији Удружења, издавање брошуре под називом „Одрживост повратка на Банију“ уз подршку Комесаријата за избjеглице и познато „Банијско плетено коло“, манифестација која се већ три године за редом организује у Угриновцима, уз подршку општине Земун и МЗ Угриновци“, испричао је он и додао да Удружење има подружницу у Новом Саду, и да је планиран избор свих радних тијела како би њихов рад у Новом Саду био изједначен са централом у Београду.

Гостима се обратио замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, народни посланик Миодраг Линта. „ Банијци и остали Крајишници су у избјеглиштву тј. у Србији, Српској и другим крајевима свијета наставили тешку и свакодневну борбу да својој дјеци и унуцима омогуће бољу будућност. Најважније је да нису клонули духом, да нису заборавили своје поријекло, обичаје и културу. Удружење Банијаца, пријатеља и потомака Баније прави је примјер како се чувају култура и обичаји и после 22- 26 година избјеглиштва“, навео је Линта.

Десет година уназад вратио нас је Милош Бајић, један од иницијатора оснивања Удружења. „2007.године је све почело, од чланова Седме Банијске ударне дивизије, који су тада већ били стари, а жељели су да допринесу раду и окупе Банијце овдје у избјеглиштву. Од тад смо почели ширити нове визије, окупљати чланове, многе новинаре, писце, књижевнике и то траје и данас“, завршио је он.

У званичном дијелу програма наступиле су женска и мушка пјевачка група „Банија“ у извођењу изворних банијских пјесама.

У наставку вечери госте је забављала група „Момо и Додир“ уз добре крајишке пјесме, играло се у паровима, а нису изостали дрмеш и ужичко народно коло.

Захваљујући добрим наградама спонзора, организована је вриједна и богата томбола. Плесни подијум се потом поново напунио и тако је остало све до раних јутарњих часова.

новинар Српског кола
Весна Вуковић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“8764″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1498065296607″]
Нема коментара

Напишите коментар