Одржано девето „Личко прело“ у Суботици

Удружење Личана „Лика“ из Суботице организовало је синоћ традиционално „Личко прело“, а манифестацији је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао да је „Личко прело“ само једно у низу бројних активности које људи из овог удружења организују с циљем да од заборава отргну обичаје, културу и традицију краја из којег потичу.
„Личани су дали многа велика имена, не само у српској, него и у светској историји. Довољно је рећи Никола Тесла, највећи геније у историји човечанства. А ту су и други великани: Јосиф Панчић, велики српски ботаничар и научник, Јосиф Рајачић, патријарх српски од 1848. до 1861. године, Никола Хајдин, академик, пројектант, велики српски инжињер и председник САНУ од 2003. до 2015. године, као и бројна друга велика имена. Кад год је требало Србији, у првим редовима су били. Податак из Првог светског рата да је међу 4.000 српских добровољаца који су дошли да бране вољену Србију било највише Личана – чак њих 900 је лична карта са којом би сваки Личанин требало да се поноси“, нагласио је Бакић.

Фото: Град Суботица

Навео је како људи из Удружења Личана „Лика“ дају велики допринос развоју Града Суботице и великим делом учествују у његовом друштвеном животу, да – поносни на своје порекло, и на свој завичај – настоје да јачају везе са родним крајем, као и да у једној вишенационалној средини попут Суботице граде мостове поверења и пријатељства.

„Треба да будемо свесни да се налазимо у тешким временима великих изазова. Због тога нам је потребна мудрост, снага, јединсво и велико стрпљење. И да дамо огромну подршку нашем председнику Србије Александру Вучићу који се свим срцем бори за слободарску, суверену и економски јаку Србију. У овој прелепој вечери требало би и да пошаљемо поруку нашој браћи и сестрама у нашој јужној покрајини, на нашем Косову и Метохији: Србија ће победити! А ту поруку требају да чују и шиптарски зликовци и њихови ментори“, истакао је градоначелник Бакић.

„Много сте ми помогли у вођењу Града током овог мог мандата који је при крају, јер без ваше помоћи не бих могао да постигнем тако велике, историјске резултате. То значи да смо их остварили заједно и ја сам на то поносан. Уз велику жељу да се вечерас лепо проведете и да се у добром здрављу виђамо и наредних година на свим манифестацијама које организује Удружење личана ’Лика’, дозволите ми да, на крају, ово моје обраћање завршим са једном од многих мудрости за мене једног од највећих војсковођа у историји Србије, војводе Живојина Мишића, која каже:’Ко сме тај може, ко не зна за страх тај иде напред’. А ми и смемо. И можемо. И не бојимо се никога“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима на „Личком прелу“ обратио се и председник Удружења Личана „Лика“, Милош Борјан, а у оквиру деветог по реду „Личког прела“ приређен је и пригодан културно-забавни програм у коме је учествовало КУД „Крајина“, из Београда.

И овогодишње „Личко прело“ имало је хуманитарни карактер, јер ће део прихода прикупљен од продаје карата и томболе бити дониран Хуманитарној организацији „Срби за Србе“.

 

Фото: Град Суботица

 

Фото: Град Суботица

 

Фото: Град Суботица

Преузето са: Војводина уживо

Нема коментара

Напишите коментар