Oдржано пето Личко прело у Бањи Јунаковић, поред Апатина

У Бањи Јунаковић поред Апатина, 24. фебруара 2018. године одржано је традиционално, пето “Личко прело”, које је и ове године окупило велики број Личана. Више од 700 гостију учествовало је на овој манифестацији како би уз културно-уметнички програм, разговор и забаву очувало обичаје, традицију и сећање на родну Лику и Крајину.

Предсjедник општине Апатин, уједно и предсjедник Завичајног удружења Личана ,,Никола Тесла”, Милан Шкрбић каже да је овогодишњи сусрет окупио Личане из свих крајева, те да је у културно-умjетничком програму наступило 70 учесника.

– Прије пет година смо кренули са овом манифестацијом и сваке године нам долази све више гостију, што је знак да смо на добром путу и улози чувара традиције и обичаја Срба поријеклом из Хрватске, каже Шкрбић. Он је искористио прилику да се захвали бројним донаторима, Бањи Јунаковић, али и оним гостима који су били ускраћени за мjесто, јер је према његовим речима број заинтересованих за овогодишњи скуп прешао број од хиљаду.

За све госте је била припремљена традиционална личка вечера, уштипци са басом, купус са сувим месом као и остале ђаконије. На самом улазу, млади у личкој ношњи служили су погачу и со.

Организована је изложба сувенира које су израдиле чланице удружења Апатинске вриједне руке.

Градско културно-умjетничко друштво “Дунав” из Апатина за ову годину је припремило сцену са темом метање купуса, наступило је седам пjевачких група, као и фолклорни ансамбли овог друштва.

Уз традиционални наступ Добривоја Павлице, одличан водитељски тандем Јасминка Миљуш и Игор Радојчић, пjесма и игра су се наставиле дубоко у ноћ када је госте забављао Баја Мали Книнџа.

 

Радио Дунав

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар