Одржано Врбљанско прело у Суботици

Удружење Врбљанаца МО Суботица организовало је 12. Врбљанско прело у Суботици 2. 12. 2022, у ресторану Спартак. Окупило се око 300 Врбљанаца и њихових пријатеља. Ово Удружење из Суботице је огранак Удружења Врбљанаца из Темерина.

Посебно одушевљење су ове године изазвале дјевојчице из Фолклорног друштва Сунчица из Суботице. Неколико чланица фолклорног ансамбла је поријеклом из Врбљана.

На самом почетку Драженко Томић поздравио је све госте и пожелио им лијеп провод, не кријући задовољство што ово традиционално дружење из године у годину има све више гостију.
Како нам је рекао један Илија Деспотовић веома су задовољни како је протекло прело.
– Весеље је трајало до дубоко у ноћ. Посебно су нас одушевиле дјевојчице из Фолклорног друштва Сунчица, а њихов члан је и моја унука.

Врбљанци поред тога што се окупљају у Суботици и Темерину гдје је и сједиште њиховог Удружења, нису заборавили ни своје село Врбљани, општина Рибник, у коме сада живи око 600 људи. Цијенећи све те своје земљаке који чувају огњишта труде се да им помогну да тамо опстану.
Поред обновљене цркве саградили су и парохијски дом, да имају гдје да се окупљају о празницима Петровдану и Великој Госпојини.

Ове године о Великој Госпојини освештан је новообновљени храм, а чину освећења присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Чин освећења је обавио владика бихаћко-петровачки и рмањски Сергије уз саслужење свештеника рибничког краја.

Људи су из Врбљана у Републику Србију долазили из два разлога да се школују или су колонизовани. Први човјек из Врбљана је у Темерин дошао 1952. године и у Темерину су Врбљанци најбројнији. Између Темерина и Рибника постоје добре везе у области привреде, културе, спорта, ове двије општине су се и збратимиле.


Организатори овог лијепог дружења организовали су и богату томболу, телевизор, слике…
Чланови Организационог одбора су Илија Деспотовић, Љубиша Томишић, Драженко Томић, Јово Михутовић.

Да свако вече Врбљанаца буде све успјешније овој господи помаже и једна вриједна дама Стојанка Прица.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Благоје Ацан

Нема коментара

Напишите коментар