АКТУЕЛНО:

Ој, Банијо родна грудо моја – Одржан 3. Фестивал изворног пјевања у Суботици

Завичајно удружење Банија је по трећи пут на сјеверу наше земље у Суботици 7.12.2019. угостило многобројне пјевачке групе које су се такмичиле у изворном пјевању. У Спортској сали Средње техничке школе на 3. Фестивалу изворних пјесама наступило је 12 мушких и 10 женских пјевачких група од Новога Града и Републике Српске преко Ивањице, Аранђеловца, Шапца и Београда, па све до Суботице.

Вриједни жири је састављен од стручњака етномузиколога, предсједник жирија др Димитрије Големовић магистрирао је и докторирао из области етномузикологије, дугогодишњи шеф катедре за етномузикологију, проф. Гордана Рогановић и проф. Тамара Штрицки Сек, професор Музичке школе у Суботици.

Након такмичарског дијела док је жири одлучивао о најбољима, све пјеваче групе су у ревијалном дијелу се представиле са још једном пјесмом. Након проглашења побједника услиједио је концерт Баје Малог Книнџе.

На самом почетку домаћин предсједник Управног одбора Завичајног удружења Банија Жељко Тинтор је поздравио све присутне и захвалио се спонзорима, Граду Суботици и Фонду за пружање помоћи избјеглим и прогнаним лицима из Новог Сада.

Наступили су: МПГ Банија из Суботице са нумером Ој Банијо родна грудо моја, ЖПГ Банија Пригревица Банија ме држи у животу, МПГ Петар Кочић Апатин Знаш ли жено кад смо бујад жели (Мањача), ЖПГ Ђердан Ивањица Које ли је доба ноћи (Голија), МПГ Унски бисери Апатин Ој ојкане личка пјесмо мила (Лика), ЖПГ Александрово Суботица Расти, рсати мој зелени боре (Источна Србија), МПГ Драгачевски вез Лучани Ко ти косе помрсио јело ( Западна Србија), ЖПГ Завичај – Банија Шабац Драги рано гон’ говеда ‘вамо, МПГ Оморика Ивањица Дођи мала до ношнице реке (Западна Србија), ЖПГ Цар Душан Силни Фекетић Повила се вита лоза винова (Херцеговина), МПГ Зора Крагујевац Лички ојкан, ЖПГ Бреза Ивањица Које ли је ово доба ноћи (западна Србија), МПГ Крајолик Лика Суботица Лички ојкан, ЖПГ Драгачевски вез Лучани Дођи мило до зелене јеле, МПГ Завичај Банија Шабац Мацо Маро, Марице моја, ЖПГ Бисери Моравице Ивањица Расти боре (Србија Ивањица), МПГ Славонија у срцу Београд Маркова се љубав разбољела (Западна Славонија), ЖПГ Огњиште Апатин Дођи драги вечерас на прело, МПГ Сретењске зоре Аранђеловац Са Авале кличе вила, ЖПГ Ђурђевак Кљајићево Жањем жито и на уже слажем (Кордун), МПГ Банија Београд Прођох ја, прођох кроз гору, МПГ Уна Нови Град Ој Банијско брдо племенито.

Неприкосновени водитељ Миливоје Бештић је подјестио присутне да једна строфа химне Светом Сави почиње стиховима: „Мила наша Банијо, Лико и Крбаво. А Вук караџић који је у свом ковчежићу оставио записано непроцјењиво културно и народно благо народа нашега на једном мјесту у Бањи Топуско (гдје се спајају Кордун и Банија) написао: „ Тек сам ође спознао шта значе ријечи „крв није вода“ и „своје горе лист“, када се наслања брат на брата као најтврђи град.

– Три наша највећа научника Пупин, Тесла и Миланковић осликавају наше завичаје и сву саборност српскога народа. Свако јутро када устанете то је Тесла, укључите мобилни то је Пупин, погледате напоље какво ће бити вријеме то је Миланковић. То је наш мали, али духовно велики српски народ. И куд год су ходилим пјесму су носили, а све су наше пјесме забрујале са косовске чесме – рекао је Бештић.

Први пут у Суботици су чланови МПГ Уна из Новог Града на челу са Бориславом Дамјанићем учитељем народног изворног пјевања који су имали запажен наступ. Нови Град је специфичан по томе што је смјештен на ушћу ријеке Сане у Уну и брежуљкастим падинама Грмеча и Козаре. С обзиром да граничи са Банијом (Републиком Хрватском), Банијци су им врло блиски.

– Сарађујемо и са пододбором Просвјете из Двора на Уни. КУД постоји 11 година, имамо поред пјевачких група и хор и фолклорни ансамбл. Изузетно смо поносни на 12 „пачића“ у КУД-у, на наше најмлађе чланове.

Организују Годишњи концерт, за Петровдан обиљежавају Дан општине када се одржава велики фестивал фолклора, ликовна колоније.

Сви учесници Фестивала су добили захвалнице на учешћу од организатора Завичајног удружења Банија из Суботице.

 

Након додијљених захвалницa,жири је саопштио ко су првопласирани извођачи. Прије додјеле награда присутнима се обратио др Димитрије Големовић.

– Први пут сам у Суботици, и искрено да сам заљубљен у крајишко пјевање, уживао сам. Жири је имао компликован задатак. Финесе су одлучивале. У данашње вријеме када нам модерна технологија одвлачи пажњу радује ме да има још људи, а поготово младих који одвавају своје вријеме и баве се традицијом и својим коријенима и на томе вам хвала од срца – рекао је Големовић.

Најизворнија ношња ЖПГ Културни центар Цар Душан Силни Фекетић, најмлађа ЖПГ Ђурђевак Кљајићево, најмлађа МПГ Уна Нови Град.

Најбољи мушки солиста Милосав Миловановић МПГ Сретењске зоре Аранђеловац, најбољи женски солиста Миља Драмићанин ЖПГ Бисери Моравице Ивањица.

Најизворнија пјесма МПГ Завичај – Банија Шабац. Специјална награда за најбољу интерпретацију МПГ Унски бисери Апатин

Женске пјевачке групе

3.ЖПГ Огњиште Апатин

2. ЖПГ Завичај Банија Шабац

1. ЖПГ Бисери Моравице из Ивањице.

Мушке пјевачке групе

3.МПГ Драгачевски вез Лучани

2. Банија Београд

1. Славонија у срцу Београд.

Међу присутним гостима били су Илија Маравића покрајински посланик у Скупштини АП Војводине, предсједник Савеза српских удружења Сјевернобачког округа Боривоје Вукајловић.

Након Фестивала услиједило је дуго очекивани концерт Баје Малог Книнџе. Прије Баје наступили су Џими Станић и Крајишки бећари.

Баја је дочекан овацијама, из Завичајног удружења Банија су нам рекли да су продали 1.500 карата. Свака пјесма је испраћена аплаузом и дуго се још препричавао провод у Суботици,а и шире за овај Бајин концерт.

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар