У Крагујевцу представљена књига Милоша Кордића „Било једном на Банији“

У организацији Удружења Срба из Хрватске „Никола Тесла“ Крагујевац, јуче је у Галерији НБ „Вук Караџић“ у Крагујевцу промовисана књига „Било једном на Банији“ познатог и цијењеног књижевника са Баније Милоша Кордића.

Удружење Срба из Хрватске „Никола Тесла“ Крагујевац имало је част да организује ову изузетно лијепу и драгоцјену промоцију у Народној библиотеци „Вук Караџић“ Крагујевац. Захвални смо драгом пријатељу Милошу Кордићу на труду и вољи да дође међу Крагујевчане, као и књижевнику Мирку Демићу и др Душану Богичевићу који су сваки из свога угла, с љубављу и сјетом говорили о Банији, књизи и аутору Милошу Кордићау, лијепим и бираним ријечима каква је и Банија и аутор књиге Милош Кордић.“ – каже Милан Љубовић, предсједник Удружења Срба из Хрватске „Никола Тесла“ Крагујевац.

Прозни записи аутора изникли су из сјећања и надахнуто говоре о банијском завичају и значајним личностима у области науке, умјетности и културе. Књига доноси и бројне историјске и географске податке о овом крају, и 4000 мање познатих и готово заборављених локализама. О књизи су говорили проф. др Душан БогичевићМирко Демић и аутор. Програм је водила Сања Живковић.

„Завичај је у јавору, храсту, тополи и брези, у псу луталици…Он је у срцу мог језика. Људска радост и патња такође су завичај. И завичај су ми увијек људи. Прошао сам Европом од Шкотске до Сибира, од Сјеверног до Средоземног мора, и увијек је мој завичај био са мном, и у мени. Он ми је увијек она дивна, никад прочитана књига. Никад догледана слика. Никад и нигдје чистији ваздух од банијскога“.

(Милош Кордић)

Текст преузет са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар