Окупили се стари и садашњи чланови КУД-а Крајина на Ади Циганлији

КУД Крајина је симбол Крајишника. Многа дјеца и ллади људи избјегли у Олуји  нашли су своје уточиште, неку сигурну базу баш управо у овом КУД-у. Док су се родитељи борили за егзистенцију, кућили се, били су мирни знајући да су њихова дјеца у КУД-у, да уче о својој традицији и култури, да су међу својим људима које је задесила слична судбина.

Рађала су се ту велика пријатељства, кумства, али и бракови. Заједно су путовали, упознавали нове људе, културе и традиције, поносно чувајући своје. Опстао је КУД у многим турбулентним временима. Приитисла су га сада ова модерна, када се човјек отуђио од човјека, када се човјек отуђио сам од себе.

Све је мање заинтересованих за фолклор и традицију, притисле их породичне обавезе, посао који често премашује радно вријеме, а укључује и викенде.

Пожеливши да окупе своје старе и садашње чланове, али и све Крајишнике, организовали су дружење на Ади, 19. маја.

Осмислили су спортске активности, мали фудбал, бућање… пикадо. Скакање у џаковима. Дјеца су се опробала и у ношењу јаја у кашикама.

Наравно, гдје је КУД Крајина, ту је и пјесма, па се и запјевало. Вриједне дјевојке и жене показале су своје умијеће и почастиле присутне својим укусним домаћим производима.

Било је ово једно лијепо и необавезно дружење, а сљедеће године планирају да га омасове. По осмијесима присутних могло се закључити да организатори могу да буду врло задовољни.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: КУД Крајина

Нема коментара

Напишите коментар