Више од 2.500 фолклораша у српском колу у центру Београда

У оквиру сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно“, више од 2.500 фолклораша из Србије и Српске заиграло је у центру Београду српско коло.

На Тргу републике одржана је централна манифестација сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно“, која је почела интонирањем химне „Боже правде“, након чега су фолклораши заиграли коло.

Манифестацији су присуствовали званичници Српске и Србије, предвођени предсједницима Милорадом Додиком и Александром Вучићем.

Додик је у обраћању рекао да је данашњи дан важан за генерације које долазе, јер је усвајањем Декларације о заштити националних и политичких права српског народа српски народ савладао препреке у борби за свој идентитет. Он је поручио да су Срби јединствен народ, гдје год да живе.

Вучић је истакао да је данас постигнут договор о српском јединству које неће трајати дан, два или три мјесеца већ довијека и да нико неће моћи да уништи српско јединство и прави кораке уназад.

Коло као симбол чврстих веза и заједништва, али и очувања културног насљеђа српског народа, фолклораши су играли испред Скупштине града Београда и на платоу на Калемегдану. Наступило је 50 културно-умјетничка друштва из 40 градова Србије и Српске.

Фолклораши из Републике Српске прошли су центром града крећући се од Скупштине града Београда преко Теразија до Кнез Михаилове, док су КУД-ови из Србије кренули са Калемегдана.

Учесници носе заставе Републике Српске и Србије, а наступиће на централној манифестацији Свесрпског сабора.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар