Организована додјела пакетића за дјецу санских повратника

У недјељу 24.01.2021. године, у цркви Св. Петра и Павла у Санском Мосту, организована је додјела пакетића за дјецу санских повратника.

Ову акцију већ девету годину традиционално организује Завичајно удружење Сањана „Грмеч“, уочи Светог Саве, великог хришћанског празника и школске славе. Жеља Удружења је да на овај начин да до знања дјеци наших повратника да нису заборављени и да им бар мало уљепша овај велики празник. Поред многобројних проблема са којим је суочена повратничка заједница у Санском Мосту, додатно им је како истичу тешко пала и чињеница да су остали без свештеника.

Свету Литургију служио је свештеник из Копривне, протојереј Невен Маринковић, тренутно намјесник Парохије Санске.

Уручено је око 150 пакетића за дјецу предшколског узраста, док је за ђаке уручено 48 пакета са школским прибором. У акцију су као и до сада укључена и дјеца са подручја Оштре Луке, дијела општине Сански Мост који је након Дејстонског споразума припао Републици Српској. Усљед великог одазива хуманих људи овој акцији уручена је и новчана помоћ у исносу од 50 км за 20 ученика који се школују у Санском Мосту.

Подјела пакетића је само један дио акције гдје је почетком јануара уручена и подјела 106 пакета прехрамбених производа за најугроженије повратничке породице. Све акције које организује ЗУС Грмеч врше се у координацији са нашим свештеницима на овом подручју.

Поред великог броја наших суграђана расутих широм свијета, који се редовно одазивају на наше хуманитарне акције, посебан допринос дају наша братска удружења из Србије. Највећи број тих удружења је са простора Војводине. Директор Фонда за помоћ избјеглим, прогнаним и расељеним лицима покрајинске Владе Војводине Душко Ћутило, лично је присуствовао литургији и додјели пакетића у Санском Мосту. Овом приликом упознао се са радом Удружења и активностима која се проводе на простору Санског Моста и обећао помоћ у активностима Удружења у наредном периоду.

ЗУС Грмеч ће наставити са својим активностима и пружањем помоћи повратницима и у наредном периоду. Овом приликом се и захваљујемо свима који су се одазвали акцији и на било који начин помогли рад Удружења.

Извор: АТВ БАњалука

Нема коментара

Напишите коментар