Рунић: Срби се у Дрвару већ 20 година боре са провокацијама

Начелник општине Душица Рунић рекла је Срни поводом постављања неуставне заставе „Херцегбосанске жупаније“ на зграду Полицијске управе у овом мјесту, да се српски повратници у Дрвар више од 20 година боре са разним провокацијама, а да се сада не поштује ни компромисни договор о неистицању националних обиљежја која их могу увриједити на институцијама.

– Укупно 95 одсто српског становништва у Дрвару заслужује да се поштује компромисни договор, а то је да се не истичу национална обиљежја која их могу увриједити – рекла је Рунићева.

Она је навела да је истицање заставе „Херцег-Босне“ са шаховницом један од првих резултата нове Владе у Ливањском кантону, у којој однедавно не партиципира СНСД.

– Национална обиљежја су скинута са свих институција на почетку повратка у Дрвар, на захтјев већине становништва општине – рекла је Рунићева.

Застава „Херцегбосанске жупаније“ постављена је јуче на зграду Полицијске управе у Дрвару.

Одлуком Уставног суда Федерације БиХ од 20. новембра 1997. и 19. фебруара 1998. употреба заставе као симбола кантона је проглашена неуставном. Уставни суд је то пресудио заједно са одлуком о неуставности имена кантона /Херцегбосанска жупанија/.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар