АКТУЕЛНО:

Осми годишњи концерт КУД-а Ћирило и Методије из Бусија одржан у Новој Пазови

Децо српска не заборавите


Осми годишњи концерт КУД-а Ћирило и Методије из Бусија (општина Земун) одржан је 8. децембра у Новој Пазови. Млади, насмијани и уиграни играчи обрадовали су публику сљедећим кореографијама: Игре из Буковице, Игре из Шумадије, Игре из Срема, Игре са Романије, Игре из Тимочке крајине, Игре са Кордуна,Игре из Западне Славоније, Игре из Лесковца, Влашке игре, Сплет народних песама са Косова и Метохије, Игре са Косова, Шопске игре, Игре из Горње Пчиње.

Предсједница КУД-а Снежана Вељо замолила је проту Милорада Нишкића и његовог насљедника протојереја ставрофора Милу Јокића да се обрате са неколико ријечи.

– Новом свештенику желим добродошлицу, он је од мене бољи за три копља – рекао је протојереј ставрофор Милорад Нишкић, а након његових ријечи присутнима се обратио парох Миле Јокић.

– Ова дјеца много могу, видим да ћемо на Бусијама имати један сјајан црквени хор. Овом приликом позивам ову дивну омладину и родитеље, да се пријаве, и одрасли и дјеца, па ћемо ускоро организовати аудицију за црквени хор – обавијестио је мјештане Бусија отац Миле Јокић. Након њега присутне је поздравио и представник општине Земун, члан Извршног вијећа, Предраг Јевремовић и пренио поздраве од предсједника Општине Земун, Дејана Матића.

Послије поздравних говора публику су одушевиле Игре из Шумадије, након којих је дјечја секција фолклорног друштва извела Игре из Срема и показала како се традиција његује од најранијег узраста. Публици су се обратили и народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, као и посланик Скупштине Војводине Драгомир Лалић.

– КУД Ћирило и Методије је јeдан од најбољих наших КУД-ова који на високом нивоу представља културу, не само Срба крајишника, него културу читавог нашег народа. Наш Савез Срба из региона је више пута у складу са својим могућностима помагао рад и активности КУД-а Ћирило и Методије. Знам да је Снежани Вељо и њеним сарадницима веома тешко да обезбједе срeдства за несметан рад – обећао је народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта да ће у наредном периоду у границама својих могућности искрено помагати ово сјајно друштво.

Миодраг Линта је на крају свог излaгања нагласио да КУД Ћирило и Методије, није само понос Срба крајишника, и Бусија, него читаве Србије што је изазвало громогласан аплауз присутних, који су се сложили са његовом констатацијом. Сљедећи се присутнима обратио посланик Скупштине Војводине и предсједник Удружења Отаџбинкси покрет Нови Сад, Драгомир Лалић.

– Четири године узастопно организујем културно-умјетничка друштва из читаве Крајине и бивше републике наше. И ове године ће и Снежана и многи други од вас бити на тој манифестацији. Поручујем свима, а посебно предсједницима удружења да се попут Линте обавежу да ће помагати та друштва. Без културе, ми смо ништа и можемо да имамо и лијепе ципеле, хаљину и добру кућу. Али ако немамо културу, немамо ништа – рекао је Драгомир Лалић и позвао присутне да 15.12. дођу у Нови Сад и присуствују манифестацији Дани Српске Крајине у српској Атини.

Гост из Републике Српске представник КУД-а Милан Егић из села Брезичани код Приједора пожелио је КУД-у много успјеха. Предсједница КУД-а је замолила присутног Дарка Младића да се обрати са неколико ријечи.

– Желим да вам пренесем поздраве од генерала Младића, за све које занима, да кажем да је болестан, али се држи, дух га не напушта. Боримо се за њега, иако се ја за њега не борим као за свога оца, него још више за команданта наше војске која је заштитила наш народ и у част и славу 30.000 погинулих наших сабораца и цивила – рекао је господин Дарко Младић, а његове ријечи су изазвале громогласан аплауз. Након његових ријечи и дјеца, рецитатори КУД-а упутили су своју поруку.

Децо српска не заборавите,
Родна брда и плодне њиве, ни топле домове
Не заборавите манастире, цркве и црквишта…

…И изговарајте у себи ријечи незаборава
Јер заборавите ли ишта од сјећања
себе ћете дјецо српска заборавити…

Снежана Вељо је на самом крају концерта поздравила умјетничке руководиоце КУД-а, Невену Грбић умјетничког руководиоца школе фолклора, Снежану Тишму умјетничког руководиоца старијег дјечјег ансамбла и умјетничког руководиоца првог ансамбла Милоша Бошњаковића.

Шеф оркестра је Предраг Стаменковић.

На велику част домаћина и задовољство публике наступила је и пјевачка група Тромеђа.

Публика одушевљена концертом, сваку кореографију испратила је громогласним и дугим аплаузом. У предивној организацији, за свега неколико минута играчи би промијенили ношњу и одиграли нову кореографију, усклађено, пуни елана и са осмијехом на лицу.

Послије концерта учесници и њихови гости су вечерали у ресторану Банија на Бусијама (општина Земун), гдје се весела атмосфера са концерта наставила, и коло се заиграло.

Дипломе су добили: Бојана Смиљанић, Јована Смиљанић, Јована Милановић, Небојша Зорић, Андреа Тишма, Илија Перић, Душан Перић, Марко Грубјешић, Теодора Лукић и Милан Јерковић.

                                                    Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар