Вече Републике Српске одржано у Зрењанину

Дружење симболичног назива „Вече Републике Српске“ одржано је у Зрењанину 8.децембра у организацији неформалног Удружења мјештана из Лукићева, који су поријеклом из Републике Српске , а досељавали су се у ове крајеве после 1946.године. У ресторану „Заплет 023“ скупило се око 150 гостију , који су или прва или друга генерација досељеника из Српске, а најчешће из крајева Бирча, Подриња, Романије, односно Шековића, Братунца, Сребренице, Зворника, Власенице, Тишче, Милића, Хан Пијеска, Соколца па све до Мајевице.

Према ријечима организатора и домаћина вечери Милана Шарца, ови крајеви у околини Зрењанина били су стециште досељеника из ових крајева, а осим Лукићева много их има и Лазареву и Деспотовцу, а досељавања су настављена и после 1946.године, као и у периоду Отаџбинског рата деведесетих.

Домаћин Милан Шарац на почетку програма вечери поздравио је земљаке и пожелио добродошлицу и угодно дружење свим гостима, а посебно онима који су дошли из Републике Српске.

„Ово дружење смо конципирали тако да буде породични скуп и у томе смо и успјели. Све је, па и музика била у знаку наше Републике Српске. Ја сам рођен у Зрењанину и много мојих пријатеља који су на дружењу, али генерације прије нас су се доселиле из Српске, и ми његујемо традицију и не заборављамо своје коријене. Република Српска и Србија за нас су једно. Вољели бисмо да остваримо сарадњу са институцијама које представљују Републику Српску овдје, као и са другим удружењима сличног разлога постојања. Треба једни друге да подржавамо и међусобно да сарађујемо. Овим путем се захваљујем Удружењу Бирач Дрина из Београда које нас је подржало на челу са предсједником Драгом Ашћерићем са којим имамо одличну сарадњу. Такође ту не могу да не споменем сарадњу са Удружењем из Суботице, под називом Завичајна заједница РС и њиховог представника Милорада Ћопића. Они су наши гости ове године“, објаснио је Шарац за „Српско коло“ који је, када је сарадња са другим сродним удружењима у питању, поменуо и Удружење „Сана“ из Темерина, чији представници нису могли присуствовати јер су и они имали дружење исте вечери.

„Планирамо у наредном периоду да региструјемо Удружење и формално ,и да наставимо свој рад на вишем нивоу, мада смо и раније овакве скупове организовали, као и спортске турнире, а такође учествовали смо двије године на Завичајном купу Републике Српске“, навео је Шарац који се захвалио привредницима и појединцима који су помогли организацију догађаја, са напоменом да су сви они, иако рођени у Зрењанину, поријеклом из Републике Српске.

Земљаке и саборце из Бирча у име Завичајног удружења Бирач-Дрина поздравио је генерал Светозар Андрић.

„Хвала Вам што нисте заборавили своје коријене, одакле су вам дједови, Милиће, Власеницу , Шековиће…“, рекао је Андрић подјсетивши да је српски народ у Другом свјетском рату на простору Бирча доживјео велика разарања са огромним људским жртвама.

„ На почетку рата 1941.год на превару су позвали готово све мушкарце старије од 18 година у локалне усташке управе и исте одвели у логоре или их погубили, а жене су са дјецом и старијим особама побјегли у шуме према Шековићима. Велики број наших земљака после Другог свјетског рата доселио се у села у околини Зрењенина, Лукино село, Лукићево, Стајићево и Лазарево, која су ослобођена од Нијемаца 1944.године. Непријатељ је имао исти план и 1992.године. Имао је план да нас уништи и протјера са наших огњишта, али на срећу српски народ овај пут био је организованији и није дозволио да се понови историја. Поносан сам на моје саборце који су дали све, а неки и своје животе, да бисмо створили српску државу у БиХ, нашу Републику Српску“, поручио је генерал Андрић коме су присутни узвратили овацијама.

Дружењу су присуствовали чланови управног одбора Удружења Бирач Дрина на челу са предсједником Ашћерић Драгом, представници Завичајне заједнице РС из Суботице на челу са предсједником Милорадом Ћопићем, предсједник Борачке организације регије Бирач из Републике Српске Мишо Ступар, као и представници борачкх организација из Власенице, Братунца и Зворника.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар