Оштра реаговања из Српске поводом одликовања бригаде ХВО у Дервенти; Увреда за сваку жртву

Поводом додјеле ордена злогласној 103. бригади Хрватског вијећа одбране која је починила страшне злочине над Србима на подручју Дервенте и Посавине из Српске оштра реаговања.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Дервента несумњиво у Републици Српској и прије, а и послије посјете предсједника Хрватске Зорана Милановића, те да је хрватска војска у Српској несумњиво губитничка.

Борачка организација Републике Српске саопштила је да окупљање великог броја припадника некадашње 103. бригаде Хрватског вијећа одбране у Дервенти представља нови акт агресије и вријеђање српских жртава.

Додјела ордена злогласној је 103. најбахатији чин провокације и увреда за сваку жртву и њихове породице, али и атак на мир и добре међунационалне односе који владају у Дервенти, рекао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић.

– Овај чин је, због вријеђања српских жртава и емоција, могао да изазове инцидент који би имао страшне посљедице на односе у Дервенти и свакодневни живот. Почаст жртвама – да, вријеђање туђих жртава – не. А одликовање ХВО је увреда за Србе, дервентске жртве и страдалнике – нагласио је Жунић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је додјела одликовања директна увреда за све жртве и њихов породице.

– Управо тај данашњи чин, и то дан уочи обиљежавања страшног злочина над Србима у Сијековцу, додатно понижава српске жртве. Злочином у Сијековцу, који је почињен крајем марта 1992. године, послата је јасна порука Србима шта их чека, јер је тај злочин, након убиства српског свата у Сарајеву, био и окидач сукоба у БиХ и чин агресије Хрватске војске на Републику Српску – истакао је Којић за Срну.

Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић рекао је да долазак Милановића у Дервенту на прославу оснивања 103. бригаде ХВО и уручивање одликовања тој по злу чувеној јединици на годишњицу стравичног злочина који је регуларна Хрватска војска учинила у Сијековцу само неколико километара даље, представља скандал, отворен шамар, тешку увреду српском народу и срамно ругање свим српским жртвама у Посавини.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић назвао је долазак Милановића у Дервенту скандалом и националном срамотом.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар