АКТУЕЛНО:

Откривен спомен-кип најмлађем борцу Војске Српске Споменку Гостићу

Спомен-кип најмлађег борца Војске Републике Српске, Споменка Гостића, који је са 14 година погинуо у Јовићима код Маглаја, откривена је данас, на Велику Госпојину, у порти манастира Светог Николе у Петрову. Претходно је служена литургија.

Споменик је данас, на празник Успења Пресвете Богородице, освештао Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, који је поручио да је Гостић мученик нашег времена, заједно са још 30.000 Срба који су пострадали за Републику Српску.

– Споменко је био међу најмлађима. Примјер честитог младића који воли своју земљу и који је страдао за њу и њене идеале – истакао је владика Фотије.

Владика је указао на потребу саборности и јединство Срба, поготово политичких лидера, како би ишли путем мудрости, на шта опомињу кости и жртве страдалих за слободу.

Епископ Фотије истакао је да постоји иницијатива да сви новопострадали са простора Епархије зворничко-тузланске, од балканских ратова до посљедњег одбрамбено-отаџбинског, буду канонизовани као новомученици.

 

– Народ који живи у истини, а ми дубоко верујемо да српски народ преко свете православне вјере живи у истини, јер је православље истина, они страдају – рекао је владика Фотије и поручио да су српска мјеста препуна крстова и споменика страдања.

Спомен-кип Споменка Гостића открили су иницијатор и организатор пројекта Миле Савић, начелник општине Петрово Озрен Петковић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и одборник у Скупштини града Бијељина Милош Станишић.

Савић, који је и аутор документарног филма „Споменко на вјечној стражи“ и књиге „Споменко и Озрен“, каже да су га на све ове активности подстакле ријечи покојног Гостића, када је својевремено позивао да се помогне дјеци и људима озренског краја, иако је сам Споменко био најугроженији.

Петковић је рекао да Спомен-кип Споменка остаје на вечној стражи као опомена будућим генерацијама, те изразио захвалност аутору Савићу што је одабрао Петрово као мјесто гдје ће бити постављен.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар