ОСВЕШТАН СПОМЕН-ПАРК ЗА 405 УБИЈЕНИХ СРБА ЛУЖАНСКЕ ПАРОХИЈЕ

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије освештао је данас Спомен-парк у Босанским Лужанима код Дервенте, који је подигнут у знак сјећања на невине жртве усташког терора над Србима лужанске парохије, а поводом 80 година од њиховог страдања.

Владика Фотије је навео да је овдје 405 људи сабрано и без икакве кривице одведено на стратише у Славонску Пожегу, гдје су пострадали, а њихова једина кривица је била што су Срби православне вјере.

„То је било на многим мјестима довољно и у Првом и у Другом свјетском рату. Овдје су људи сабрани и одабрани од 17 до 77 година и одведени су у смрт“, рекао је владика Фотије у бесједи након освештања спомен-парка и парастоса за страдале.

Он је истакао да, нажалост, други српске жртве и сузу не виде, нити хоће да чују за њих, али да се Српска православна црква моли за све страдале.

„Нема ниједног мјеста или села у Српској гдје нема споменик страдалима и то освећујемо када служимо свете литургије, вршимо помен за те људе. Према подацима до којих сам дошао од 25.000 до 30.000 људи је пострадало у Републици Српској у најновијем рату. Они су уграђени у темеље Републике Српске, и то је мучеништво“, рекао је епископ Фотије.

Он је најавио да ће ове јесени Светом архијерејском сабору бити упућен допис да се установи празник Новомученика зворничко-тузланских, гдје ће бити сабрани страдали у свима ратовима.

Свештеник Драган Зарић рекао је да су на данашњи дан 1941. године усташе у Славонској Пожеги убиле 405 мушкараца старијих од 16 година из села Босански Лужани, Нови Лужани, Костреш, Барица.

„Богу хвала, након толико година скупили смо снаге и моћи да, пошто се за њихове гробове не зна, а споменик који је био у Славонској Пожеги 1991. године је порушен, одлучили смо да ово буде споменик у знак сјећања на њихову невину жртву“, навео је Зарић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић нагласио је да је ово сјећање на страдале грађане највећим дијелом општине Дервента и дијелом из села са подручја Брода.

„И након 80 година тешко је причати о томе, и ја сам један од потомака страдалих. Људи су одведени преко Саве, нико не зна зашто, и нико се није вратио“, рекао је Симић.

Начелник општине Брод Зоран Видић истакао је да су Срби у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату стекли право да се могу и смију сјећати својих пострадалих.

„Мислим да је ово спомен-обиљежје, с обзиром колико постоји Република Српска мало и окаснило, али ево уз добре људе из Лужана, Барице, свештеника Драгана Зарића, уз помоћ града Дервенте и општине Брод успјели смо заједнички да направим ово. На нама је да то његујемо, памтимо наше жртве, да учимо нашу дјецу и да се боримо да на овим просторима буде мир“, рекао је Видић.

Један од иницијатора градње је Васо Мичић из Босанских Лужана, који је навео да је градња спомен-комплекса почела 19. маја и да је трајала до прије три дана.

„Намјера је да се људи врате на ово мјесто и сјете својих предака. Ово је изграђено у знак сјећања на људе који су овдје посљедњи пут били живи, јер одавде су отишли у смрт. Они немају гробова имају само имена“, рекао је Мичић.

Испред подигнутог крста градоначелник Симић са делегацијом, начелник Видић и потомци убијених становника положили су вијенац и цвијеће.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар