Отписан дуг за 425 избјегличких и других породица у АП Војводини

Скупштина АП Војводине је на сједници одржаној 21.12.2019. године донијела одлуку о отписивању дугова избјеглим, прогнаним и расељеним лицима за програме стамбеног збрињавања на територији АП Војводине. Одлука је донијета на иницијативу Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине. Тим поводом је 23.12.2019. године директор Фонда Душко Ћутило одржао конференцију за новинаре на којој је јавност упознао са наведеном одлуком.

Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине који је основан 2006. године, у периоду од 2007. до 2017. године примао је јавне позиве за стамбено збрињавање избјеглих, прогнаних и расељених лица. Фонд је у том периоду додјељивао средства од којих је 50 посто било бесповратно, док су 50 посто била средстава која су корисници морали враћати на 10 година. Фонд је писменим и усменим путем обавјештавао кориснике о стању њихових дугова, али велики број корисника је тешког социо – економског статуса, с обзиром да се ради о категорији избјеглих, прогнаних и расељених лица. Међутим, у току 2018. године и 2019. године уз подршку Покрајинске Владе програми су кориговани, тако да су куће које су додјељиване биле бесповратне, као и грађевински материјал. Такође, Фонд је покренуо иницијативу за доношењем одлуке којом ће се отписати дугови избјеглим, прогнаним и расељеним лицима за програме стамбеног збрињавања. Ову одлуку на основу приједлога Покрајинске Владе усвојила је Скупштина АП Војводине на сједници која је одржана у 21.12.2019. године.

Душко Ћутило је истакао сљедеће:
– У периоду од 2007. до 2017. године 258 породица није било у могућности да у потпуности измири своје дугове. Поред тога, 167 породица које су добиле помоћ у виду грађевинског материјала за започету изградњу такође није било у могућности да измири своје обавезе. Зато је Фонд покренуо иницијативу да се дугови отпишу, али за давање подршке овој нашој иницијативи, као и за доношење одлуке била је потребна политичка воља. Приликом одлучивања Покрајинска Влада и Скупштина АП Војводине показали су висок степен разумијевања за проблеме са којима се суочавају избјегла, прогнана и расељена лица у АП Војводини. Показали су и социјалну одговорност према корисницима Фонда, а поред велике финансијске подршке коју смо од стране Покрајинске Владе добили у периоду од 2016. до 2019. године, доношењем и усвајањем једне овакве одлуке потврђена је озбиљна преданост свих институција у АП Војводини, у вези са стамбеним збрињавањем наших корисника.

Одлуком која је усвојена на сједници Скупштине АП Војводине 425 породица биће ослобођено плаћања обавеза према Фонду у износу преко 97 милиона динара. Такође, Фонд ће, према оним корисницима који су на време и благовремено све своје обавезе измирили, бити праведан и одговоран и 2020. и 2021. године расписаће неколико јавних позива, којима ће овим породицама обезбедити грађевински материјал како би побољшали услове становања. На тај начин Фонд ће изједначити све кориснике који су били у неким од програма стамбеног збрињавања које расписују Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и локалне самоуправе.
Душко Ћутило је такође истакао да су све одлуке које је Фонд иницирао наишле на изузетну подршку и Секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, подршку Покрајинске Владе, подршку Скупштине АП Војводине што је све био подстицај и мотив да се програми који су раније реализовани и модификују.

Поред пружања помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима у АП Војводини, претходне четири године Фонд је реализовао и подстицајне програме за најбоље студенте, најбоље ученике, подршку удружењима и повратничким срединама.

Новинар Српског кола

Драгана Шиповац

Коментари
  • Lepo bogami. Pitanje za gospodu koja je toliko širokih ruku i dobronamerna.. Šta je sa nama koji nikad ništa nisu dobili od vaših institucija i ono malo bede dok su mogli kopati po njivama dok su bile iole bogatesa plodovoma, sav svoj prihod dali i sagradili sami sebi krov nad glavom jer nisu mogli čekati skrštenih ruku na nekoga kome su morali platiti, dati lep mito da bi dobili nešto. Danas kad nemogu ništa doprinositi i stari su i nemaju nikakva primanja i moraju od djece da traže da platili poreze, prireze i račune, što prrmijerka kaže da su socijalni… Kako njima da pomognete, već pomažete onima što ste im i dali, hoćete li se setiti i ovih nekad ili nepostoji zakon uredjen za njih? Volio bi ako ovo neko čita da mi odgovori.

    уторак, 24. децембар 2019.

Напишите коментар