први том Енциклопедије Републике Српске

Oтворен Међународни сајам књига: Промовисан први том Енциклопедије Републике Српске

У понедјељак , 23. октобра, у подне свечано је отворен девети наступ Републике Српске на 62. Међународном сајму књига у Београду, а у организацији Представништва РС у Србији и у присуству истакнутих личности из политичког, научног и јавног живота Српске и Србије. Meђу присутнима био је, између осталих, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

Отварајући наступ Републике Српске, министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је да је Београдски сајам књига од изузетне важности за Српску јер ће на њему бити представљена најважнија издања и имена која су задужила српску нацију и културу.-Радује ме што ће и ове године бити представљена најзначајнија издања из Српске и све оно што је изњедрила савремена књижевна сцена и сљедбеници Kочића, Ћопића и других стваралаца који су дали допринос очувању српског писма и језика- рекао је министар Малешевић.

Према његовим ријечима, посебно је значајно што је овогодишњи наступ посвећен 250 година од рођења Филипа Вишњића и да је слоган наступа „Те гледајте шта вам књиге кажу“ вишеструко значајан и да позива на повратак истинским вриједностима.

Малешевић је као посебно значајно истакао што ће се београдској публици непосредно након отварања представити први том Енциклопедије Републике Српске у издању Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС), која је од непроцјењивог значаја за културу и традицију језика и писма српског народа.

Он је овом приликом посебно захвалио АНУРС и Представништву Републике Српске у Београду за допринос организацији наступа Српске на 62. Међународном сајму књига.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић истакао је да Српска већ девету годину заредом организује наступ на овом сајму и да тиме доприноси јединству, саборности и будућности српског народа.

Цицовић је нагласио да овог наступа не би било без подршке Владе Републике Српске и додао да ће у наредним сајамским данима Српска имати 43 промоције, представити 67 књига, шест часописа и два зборника.

Услиједила је главна промоција првог тома (од А до Б) Енциклопедије Републике Српске. Предсједник АНУРС Рајко Kузмановић рекао је да се Академија прихватила израде Енциклопедије без искуства у том послу и довољно искусног кадра, али ношена великим ентузијазмом и мобилисањем свих расположивих капацитета.

-Снажан мотив за такву одлуку биле су и ријечи српског научника Милутина Миланковића који је рекао да и `мале средине и народи могу дати велики допринос науци`, односно да `величина колевке не одређује величину новорођенчета`- рекао је Kузмановић на штанду РС.Он је навео да је АНУРС у изради Енциклопедије имао велику подршку Српске академије наука и умjетности и Матице српске из Новог Сада. Kузмановић је рекао и да су у Енциклопедији обухваћене и општине, односно дијелови општина у Федерацији БиХ са претежно српским становништвом, за које су наведени само најбитнији подаци о становницима, сакралним објектима и друго. „Увршћене су значајне личности из реда српског народа из БиХ у цјелини, као и припадници других народа који су рођени у Републици Српској а оставили су значајан траг својим дјеловањем“, навео је Kузмановић.

Наводећи да се данас у неким босанскохерцеговачким и међународним политичким и квазинаучним круговима износе бројне неистине о поријеклу, култури и језику српског народа на којима се жели конструисати историја, Kузмановић је рекао да Енциклопедија те неистине систематски раскринкава.

-Енциклопедија Републике Српске сигурно ће допринијети ширењу знања о Српској. То ће бити приручник знања о прошлости и садашњости потребан свима, а биће од помоћи да колико-толико антиципирамо и нашу будућност- закључио је Kузмановић.

Предсједник Матице Српске Драган Станић истакао је да је ова енциклопедија веома значајна за цјелокупну српску енциклопедистику.

-Најважнији резултат изласка ове енциклопедије јесте то да је она својеврсна легитимација Републике Српске – рекао је Станић и додао да ће недоумице, које неко систематски сије, бити ‘утјеране у лаж’ тако што ће се људи позивати на један овакав избор.

Он каже да је крајње вријеме да Срби добију овакву врсту сажетог знања о њима самима.

Академик Васкрсије Јањић рекао је да цијели текст Енциклопедије прате три значајна изворна појма – идентитет, значај и угроженост српског народа. „Енциклопедија Републике Српске биће препознатљива у окружењу јер обрађује елементе културе, историје, економије, науке, политике и уметничког стваралаштва“, закључио је Јањић.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“12667″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1509105766099″]
Нема коментара

Напишите коментар