Отворена изложба у Крагујевцу – Колијевка сјећања

У организацији Удружења Срба из Хрватске Никола Тесла у Галерији Библиотеке 3. новембра отворена је изложба слика и скулптура симболичног назива Колијевка сјећања. Изложба ће бити отворена до 20. новембра. Изложени су радови са завичајним мотивима преко 40 сликара и вајара. Овај значајан културни догађај је подржао и Град Крагујевац.

Програм је отворио Милош Радовић пјесмом Руже су увеле уз пратњу Александра Радовића на клавиру.

Предсједник Удружења Милан Љубовић говорио о настанку изложбе и њеном значају. О значају колијевке и завичаја.

– Оно што је врло важно да се каже је да на овој изложби учествује 43 учесника од 18 до 85 година. Жао ми је што не учествује најстарији међу њима Недељко Неђо Гого који је нажалост болестан – рекао је Љубовић.

Недељко Неђо Гого је иначе као петогодишњи дјечак преживио усташки логор у Сиску.

Удружење Срба из Хрватске  је познато по организовању изузетних културних догађаја, које имају за циљ да сачувају традицију Срба Крајишника, а такође повезују се са умјетницима како из матице Србије тако и из Хрватске.

– Умјетници који вечерас излажу су из свих наших крајишких крајева Далмације, Лике, Кордуна, Баније, Славоније, Босне и Херцеговине као и са Косова, из Шумадије и Поморавља.

Прочитан је телеграм подршке проф. Здравка Малбаше.

„Ове слике које гледамо чине снажну вокацију за животом који имадосмо у родним крајевима и које чине бременита сјећања сваког од нас. Радујемо се што живимо и радимо у нашој Србији. У новим просторим у које смо унијели своје слутње, чежње, тјескобе и очај, али и велике људск радости. Умјетност живи само ако живи на граници јер једино на тој граници умјетник може да угаси своју жељу за смислом, за добрим, за истином и љпотом. Сви ви се у ова дјела унијели унутрашње чежње и немире и из дубоких и јаких доживљаја проговорили о свом и нашем завичају. О крају који је такође ваш јер у њему и за њега стварате.“

Након прочитаног телеграма присутни су уживали уз пјесму и рецитацију глумца Књажевско-српског театра Саше Пилиповића, поезију Љубице Жикић и још двије нумере у извођењу Милоша и Александра Радовића.

Изложбу је отворила Милена Ђурица из Етнографског музеја у Београду, која је навела да су колективне изложбе свечане саме по себи, а изложбе Удружења Срба из Хрватске су и саборне.

– Саборност се овдје огледа поред љепоте ликовних дјела и у сабору језика и говорног дијалекта који се некада слушао у Ервенику, Обровцу, Кистањама… које смо понијели као наслијеђе попут славске иконе и колијевке наших предака.

Ђурица каже да их је окупила заједничка љубав према колијевци која је остала у Далмацији, Буковици, Лици, Кордуну, Славонији, Дрвару, Херцеговини, и према колијевци у срцу Шумадије у Крагујевцу.

– Крагујевац био је некада престони град за вријеме књаза Милоша Обреновића. То је било вријеме процвата. Честитам Удружењу Срба из Хрватске, на челу са његовим предсједником Миланом Љубовићем на очувању духа традиције и изложби.

 

Модератор програма била је Сања Живковић.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фотографије: Ненад Коренчић 

Нема коментара

Напишите коментар