ОТВОРЕНА СПОМЕН СОБА СТРАДАЛИМ СРБИМА: Сећање на погинуле и нестале у рату у Хрватској

У ЦЕНТРУ Београда данас је отворена Спомен соба страдалим Србима у рату у Хрватској од 1991. до 1995 године, а према подацима Комисије за нестала лица Владе Србије око 1.600 особа се и после 30 година воде као нестале.

Отварању су присуствовали министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић и председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић који су сагласни у оцени да та соба испуњена емоцијама бола и патње, још једном подсећа на сва страдања и егзодус који су Срби протерани са својих огњишта доживели од “91. до “95.

Кисић Тепавчевић је обраћајући се породицама Удружења „Суза“ навела да се осим бола и патње које се осећају у спомен соби осећа и њихова храброст и истрајност да истрају у борби док и последња особа која се води као нестала не буде пронађена.

– Прошло је више од 30 година од првих страдања и несталих лица на простору бивше Југославије и нажалост многа питања остала су и даље нерешена – казала је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, у току је израда нацрта закона да се и правним актом регулише то, како је навела, изузетно важно питање за нашу земљу.

– На зидовима можемо да видимо слике несталих особа, ово је тек једна десетина фотографија, проблем јесте огроман, али држава је уз вас – поручила је Кисић Тепавчевић.

Министарка је истакла да то колико је значајно то питање говори и чињеница да је председник Србије Александар Вучић својим ауторитетом директно подржао захтев Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије и директно подржао израду нацрта закона који се очекује у наредном периоду.

Председник Комисије Вељко Одаловић казао је да се према подацима које поседује 396 наших држављана – настрадалих војника и даље воде као нестали, као и 593 особе чији су нестанак пријавиле породице које су избегле и уточиште нашле у Србији и 684 особе са оперативне листе које су страдале у разним колонама, чија судбина није позната, а нису у званичној евиденцији.

– То говори о обиму и тежини злочина и страдања – казао је Одаловић и истакао да Комисија Владе Србије своје обавезе, које Хрватска злоупотребљава у својим изјавама политизујући их, редовно извршава.

Када је у питању српска страна, Одаловић каже да у овом тренутку имају захтеве усмерене ка Хрватској и да и даље инсистирају да се заврше ископавања на познатим гробним местима, којих је 36, као и да се разреши судбина и да одговор на питање чија су тела у мртвачницама у Загребу, Осијеку, Ријеци, где се налази 878 тела.

Додаје да су сигурни да је половина њих у мртвачницама извесно са локација где су ексхумирани Срби, а који нису идентификовани.

Такође, Комисија инсистира и да се да одговор шта је са судбином војника који су страдали у Бјеловарској касарни, шта је са онима који су били у злогласном логору – мучилишту “Лори“, који нису пронађени, чија судбина није позната.

– Више од годину и по дана је прошло од последње ексхумације која је рађена у Хрватској, уважавамо да је био земљотрес, последице које су настале, али предуго је то да би породице могле да чекају и да не знају шта је са њиховим најмилијима, за које сам сигуран да могу бити идентификовани – казао је Одаловић.

Говорећи о фотографијама које су постављене на зид спомен собе, Одаловић је указао да су то страдалници.

– О њима причамо, они су нажалост сви вероватно мртви, али што породицама припада је да пронађемо посмртне остатке, да им предамо, да их сахране и да нађу свој мир и да инсистирамо да они који су злочини починили буду они који ће бити процесуирани – казао је Одаловић.

Драгана Ђукић из Удружења породица погинулих и несталих „Суза“ навела је да је данас отворена спомен соба скромна, али да у ствари представља једну од иницијатива да се у будућности отвори озбиљан меморијал.

– Проблем већ предуго траје, преостали чланови породица умиру, сведоци умиру, врло је важно да се забележе чињенице док имамо живих сведока – казала је Ђукић и поручила да ако је неко себи дао за право да настардалима узме животе, наше је да памтимо.

Извор: Новости

Нема коментара

Напишите коментар