АКТУЕЛНО:

ОТВОРЕНИ 10. ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ: Никад боља и видљивија сарадња браће са обје стране Дрине!

  • У београдском Народном позоришту је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, свечано отворио јубиларну десету манифестацију Дани Српске у Србији.

 

Радован Вишковић: Нико није ближи од Србије!

Вишковић је истакао да је још од 2013. године циљ ове манифестације јачање веза између српског народа са обје стране Дрине, а прије свега оних који се односе на повезивање било да је ријеч о економији, науци или култури.

– Изузетно ми је задовољство што  у храму српске културе, свечано отварамо десете, јубиларне Дане Српске у Србији, јединствену манифестацију која и на овај начин потврђује српско јединство. У идућих шест дана, у 10 градова широм Србије биће представљени разноврсни садржаји културе, туристичка мјеста и природне љепоте, али и инвестиционе могућности Републике Српске – рекао је Вишковић.

Предсједник Владе је нагласио да је Србија најзначајнији партнер Републике Српске, али, надасве, пријатељ и савезник.

– Вриједи ли то напомињати – наш највећи спољнотрговински партнер, али и инвеститор је управо Србија, са укупним улагањима од чак двије милијарде и 140 милиона КМ. Кажу, често да у политици и међудржавним односима нема пријатељстава, него само интереса. Република Српска и Србија доказују управо супротно – искрено јединство, пријатељство и партнерство које траје и које ће трајати све док је српског народа – нагласио је Вишковић.

Он је најавио да ће 15. септембра, симболично на Дан српског јединства, започети изградња аутопута Бијељина – Рача, који треба да повеже два највећа града Србије и Српске, Београд и Бањалуку. Вишковић је истакао да ће ова гарнитура политичара са обје стране Дрине бити упамћена по реализацији капиталних пројеката, истичући међу њима онај који се чека дуже од пола вијека – изградња хидроелектране Бук Бијела, као и будући аеродром у Требињу.

Патријарх Порфирије: Поштујмо завјет патријарха Павла!

Патријарх Порфирије благословио је манифестацију Дани Српске у Србији, поручиши да је потребно да Срби ма гдје живјели буду сложни и да будућност граде слиједећи завјет који је оставио блаженопочивши патријарх српски Павле – будимо људи.

Патријарх Порфирије изразио је задовољство због сабирања у Београду, подсјетивши да се Република Српска, коју је назвао најмлађом рођеном сестром Немањине Рашке, родила на историјској постојбини Твртка Великог и добила име Српске баш у вријеме бесмртног патријаховања насљедника Светог Саве и његовог недостижног претходника патријарха Павла који је живио оним о чему је друге учио, а то је да будемо људи.

– Ова свјетлоносна нит нас је повезала и довела у јединство у којем се види љепота Божијих дарова и различитости. Она је аманет и света обавеза свакога од нас, Срба, ма гдје и са ким живели, а превасходно овде на завичајним просторима – рекао је патријарх.

Владимир Орлић: У својој смо кући!

Предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић поручио је да су у данима манифестације Дани Српске у Србији суштински сви домаћини јер су овде сви код своје куће, нагласивши да су слога, јединство, јединство, братска љубав и блискост неспорне.

Он је нагласио да из тога проистиче значајна сарадња на корист и понос нашег једног и јединственог народа.

– А изванредан примјер сарадње је и ова манифестација, која је већ постала традиционална, а ове године и јубиларна. Она додатно повезује, наше градове општине, људе, учврћшује везе народа са обје стране Дрине – рекао је Орлић.

Млађен Цицовић: Никад боља и видљивија сарадња Србије и Републике Српске!

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се овом манифестацијом, осим представљања Српске Србији, жели дати допринос његовању српске саборности, очувању српског језика и писма, вјере и традиционалних вриједности.

Цицовић је навео да су те вриједности љубав према ближњем, толерантност према сусједима, препознавање српских националних интереса у култури и науци, у привреди и политици.

Он је истакао да се овом манифестацијом, иначе никада боља сарадња Републике Српске и Србије, чини још видљивијом и на свој начин садржајнијом у радости заједништва српског народа са обје стране Дрине.

У склопу програма који је водила глумица Биљана Ђуровић одиграна је и представа „Орлови лете ли, лете“ за коју су сценарио написали Вуле Журић и Душко М. Петровић.

Представу је режирао Слободан Перишић, а улоге су повјерене глумцима Александри Плахин, Светозару Бабићу, Александру Ристановићу и Марку Недељковићу.

Међу званицама су били министри из Србије Бранко Ружић, Никола Селаковић, министри из Републике Српске Споменка Голић, Драган Лукач, Златан Клокић и Наталија Тривић, предсједница Одбора за дијаспору и Србе у региону Милица Ђурђевић Стаменковски, народни посланици Милимир Вујадиновић, Миодраг Линта (Србија), Срђан Мазалица (Република Српска), Иван Стоилковић (Македонија), Николина Милатовић Поповић, помоћник директора Управе за сарадњу с дијасапором и Србима у региону, Дарко Младић, генерал Винко Пандуревић, представници војног и дипломатског кора, завичајних клубова и многи други.

Програми десете манифестације Дани Српске у Србији настављају се сутра у Београду, Крушевцу и Крагујевцу, а у наредним данима и у Краљеву, Врању, Чачку, Зрењанину, Нишу, Суботици и Новом Саду.

РТРС / РСК
Фотографије: Трифко Ћоровић

Нема коментара

Напишите коментар