Почели девети „Завичајни дани“

Завичајни дани“, девети по реду у организацији Савеза српских удружења Севернобачког округа, који негују културу и традицију Срба са друге стране Дрине, свчано су отворени синоћ у Великој већници Градске куће.

Почетак манифестације озваничио је градоначелник Стеван Бакић, подсећајући да „Завичајни дани“, уз свој културно-уметнички карактер, чувају и јачају везе између Срба из свих крајева.

– Манифестација је и показатељ богатства српске културе и сведочанство да смо опстали као народ, да је народни дух неуништив и да праве вредности увек победе на крају. Овогодишњи „Завичајни дани” протећи ће и у духу обележевања тридесете годишњице постојања Републике Српске, што ми је јако драго јер је велики број Суботичана пореклом са тог простора и има блиске везе са својим рођацима и пријатељима у Републици Српској – истакао је градоначелник Бакић додајући да сарадња наше државе и Републике Српске никада није била боља, квалитенија и конкретнија. – Изузетно је важно да наши људи и са једне и са друге стране Дрине и даље интензивно сарађују и да руководства и чланови завичајних удружења која делују на територији нашег града буду још посвећенији неговању и очувању културе, традиције и обичаја родног краја, као и јачању веза са завичајем. Локална самоуправа ће и у годинама пред нама подржавати “Завичајне дане”, као и друге манифестације које негују традицију и културу сећања. Верујем да ће “Завичајни дани” још дуго афирмисати културне вредности завичајних удружења и српског народа у целини, и да ће и убудуће промовисати заједништво и међусобно уважавање – на радост и понос организатора и учесника, али и свих грађана Суботице.

Како је присутнима поручио Мирослав Каран, председник Савеза српских удружења Севернобачког округа, традиција и обичаји у животу једног народа, поред језика и религије, најпресудније утичу на стварање и очување етничког идентитета те заједнице.

– Срби су народ са богатом традицијом, који је, због сплета различитих историјских околности, био суочен са великим искушењима њеног очувања. Због тога су многи обичаји код Срба током дугог временског периода изгубљени, или потиснути. Данас, у измењеним околностима, унутар српског ентитета, присутна је израженија тежња да се многи заборављени обичаји обнове и уткају у контекст савременог живота – нагласио је Каран и додао да је задатак удружења управо очување културе и традиције српског народа који се настанио у Суботици из ратом захваћених подручја бивше Југославије.

Повеља Савеза српских удружења СБО за огроман допринос српској књижевности и свеукупно стваралаштво уручена је песнику Тоди Николетићу, а традиционална награда за најбројнију српску породицу припала је Дејану и Слађани Миљковић који имају шесторо деце.

У вечерњем програму на Градском тргу од 18 часова наступиће културно-уметничка друштва и певачке групе, док је за 21 час заказан концерт Данице Црногорчевић. У суботу, у оквиру последњег дана традиционалне манифестације наступиће „Синови Мањаче“ и „Дејан Петровић & Биг бенд“.

Преузето са: subotica.com

Нема коментара

Напишите коментар