Дани Српске у Србији: Циљ јачање веза српског народа са обје стране Дрине

У Београду је вечерас свечано отворена десета манифестација Дани Српске у Србији.

Свечаности су присуствовали највиши представници Српске и Србије, његова светост патријарх српски Порфирије, министри двије владе, генерали војске и полиције, академици, истакнути умјетници и привредници.

Манифестацију је пригодном бесједом званично отворио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Вишковић је истакао да је још од 2013. године циљ ове манифестације јачање веза између српског народа са обје стране Дрине, а прије свега оних који се односе на повезивање било да је ријеч о економији, науци или култури.

– Изузетно ми је задовољство што вечерас овдје, у Београду, у храму српске културе, свечано отварамо десете, јубиларне Дане Српске у Србији, јединствену манифестацију која и на овај начин потврђује српско јединство. У идућих шест дана, у 10 градова широм Србије биће представљени разноврсни садржаји културе, туристичка мјеста и природне љепоте, али и инвестиционе могућности Републике Српске – рекао је Вишковић.

Премијер је нагласио да је Србија најзначајнији партнер Републике Српске, али, надасве, пријатељ и савезник.

– Вриједи ли то напомињати – наш највећи спољнотрговински партнер, али и инвеститор је управо Србија, са укупним улагањима од чак двије милијарде и 140 милиона КМ. Кажу, често да у политици и међудржавним односима нема пријатељстава, него само интереса. Република Српска и Србија доказују управо супротно – искрено јединство, пријатељство и партнерство које траје и које ће трајати све док је српског народа – нагласио је Вишковић.

Патријарх Порфирије благословио је манифестацију Дани Српске у Србији, поручиши да је потребно да Срби ма гдје живјели буду сложни и да будућност граде слиједећи завјет који је оставио блаженопочивши патријарх српски Павле – будимо људи.

Патријарх Порфирије изразио је задовољство због вечерашњег сабирања у Београду, подсјетивши да се Република Српска, коју је назвао најмлађом рођеном сестром Немањине Рашке, родила на историјској постојбини Твртка Великог и добила име Српске баш у вријеме бесмртног патријаховања насљедника Светог Саве и његовог недостижног претходника патријарха Павла који је живио оним о чему је друге учио, а то је да будемо људи.

– Ова свјетлоносна нит нас је вечерас повезала и довела у јединство у којем се види љепота Божијих дарова и различитости. Она је аманет и света обавеза свакога од нас, Срба, ма гдје и са ким живели, а превасходно овде на завичајним просторима – рекао је патријарх.

Предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић поручио је да су у данима манифестације Дани Српске у Србији суштински сви домаћини јер су овде сви код своје куће, нагласивши да су слога,јединство, јединство, братска љубав и блискост неспорне.

Он је нагласио да из тога проситиче значајна сарадња на корист и понос нашег једног и јединственог народа.

– А изванредан примјер сарадње је и ова манифестација, која је већ постала традиционална, а ове године и јубиларна. Она додатно повезује, наше градове општине, људе, учврћшује везе народа са обје стране Дрине – рекао је Орлић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се овом манифестацијом, осим представљања Српске Србији, жели дати допринос његовању српске саборности, очувању српског језика и писма, вјере и традиционалних вриједности.

Цицовић је ннавео да су те вриједности љубав према ближњем, толерантност према сусједима, препознавање српских националних интереса у култури и науци, у привреди и политици.

Он је истакао да се овом манифестацијом, иначе никада боља сарадња Републике Српске и Србије, чини још видљивијом и на свој начин садржајнијом у радости заједништва српског народа са обје стране Дрине.

Програми десете манифестације Дани Српске у Србији настављају се сутра у Београду, Крушевцу и Крагујевцу, а у наредним данима и у Краљеву, Врању, Чачку, Зрењанину, Нишу, Суботици и Новом Саду.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар