Суд у Приштини осудио Светомира Бачевића на пет година затвора

Основни суд у Приштини донео је првостепену пресуду за Светомира Бачевића из Белог Поља код Пећи, осудивши га на пет година затвора за наводни ратни злочин против цивилног становништва на територији Косова и Метохије 1998. године.

Он је у пресуди проглашен кривим због учешћа у отмици и малтретирању Хатиџе Кадрију, 1998. године у Белом Пољу, а по пријави Самија Чекуа, наводи РТС.

Бранилац Светомира Бачевића, адвокат Дејан Васић рекао је да се ради о још једној од пресуда без основа.

„И поред тога што је оштећена Хатиџе Кадрију пред судским већем рекла да Светомир Бачевић није лице које ју је узело од куће, и да тог човека уопште не познаје, након ове осуђуће пресуде стварно немам ништа више, што би могао да кажем за суђење Србима по оптужбама за ратне злочине на Косову“, рекао је Васић за РТС.

Бачевић је расељена особа и живи у Горњем Милановцу.

Он је у децембру 2020. године отишао из Белог Поља у Пећ како би извадио лична документа, а ухапшен је у згради општине и приведен у полицијску станицу.

Након обављеног информативног разговора пребачен је у Приштину у притвор, под изговором да је одговоран за наводни ратни злочин.

Адвокат Васић је најавио жалбу вишој судској инстанци.

Канцеларија за КиМ: Скандалозна одлука суда

Канцеларија за Косово и Метохију изразила је озбиљну забринутост због данашње пресуде Основног суда у Приштини којом је Светомир Бачевић, из Белог Поља код Пећи, осуђен на пет година затвора, за наводни ратни злочин против цивилног становништва и саопштила да ће пружити сву могућу помоћ Бачевићу.

Бачевић је осуђен због наводног киднаповања комшинице, иако је оштећена страна изјавила да Бачевића не познаје и да он није особа која ју је одвела из куће, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Канцеларија за КиМ наводи да је одлука суда скандалозна, јер кривица Бачевића није доказана. „Уколико међународна заједница допусти овакве пресуде, јасно је да ће у том случају, било ко од Срба који се буде нашао на оптуженичкој клупи за наводно и од стране сведока негирано кривично дело, већ унапред бити осуђен“, саопштила је Канцеларија за КиМ.

У саопштењу се подсећа да је само пре неколико дана на осам месеци затвора осуђен Никола Недељковић, младић који је желео да са својим народом на Косову и Метохији обележи Видовдан и понесе српску заставу.

„У сваком нормалном друштву то би био одраз патриотизма, али у Куртијевој „демократској“ назови држави, окарктерисано је као кривично дело“, наводи Канцеларија за КиМ и додаје да су „све пресуде изречене припадницима српског народа у покрајини, очигледно рефлекс дневнополитичких дешавања на Косову и Метохији и патолошке мржње приштинских политичара према Србима“.

„Приштинско правосуђе није се, по нашем уверењу, показало довољно непристрасним и компетентним да суди и пресуђује. Канцеларија за Косово и Метохију пружиће сву могућу подршку и правну помоћ Светомиру Бачевићу, као што смо и до сада у оваквим и сличним приликама то чинили, ангажујући угледне адвокате одбране, а овим поводом обратићемо се и надлежним међународним организацијама“, наводи Канцеларија за КиМ.

Преузето са: Политика

Нема коментара

Напишите коментар