АКТУЕЛНО:

Отворени 7. дани РС у Србији: Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти!

У Народном позоришту у Београду свечано је уз интонирање химни Републике Српске и Србије, по 7. пут Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик отворио манифестацију “Дани Српске у Србији”.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, замолио је, отварајући манифестацију “Дани Српске у Србији” за подршку за његову иницијативу да се ова манифестације убудуће умјесто “Дани Српске у Србији” зове “Дани Српске и Србије”, јер јединство мора да се његује.

– Дио смо једног народа, једне културе, вјере, блискости по којој изгледа да се многи познајемо, али никада није довољно да се да се додатно упознамо и сазнамо више о нама и то је смисао ових дана и нашег доласка из Српске у Србију- рекао је Додик и додао да су Срби увијек једно.

– Срби су научили да само борба за слободу подразумијева борбу за државу и тамо гдје нисмо имали државу, никада нисмо имали ни слободу – поручио је Додик наводећи да о томе најбоље говори статус српског народа у земљама бивше Југославије од Словеније, Хрватске, Федерације БиХ, Црној Гори, Сјеверној Македонији. Космету…

-Свуда гдје Срби нису успјели да се конституишу своје историјске напоре и очувају се, угрожена је њихова слобода- рекао је Додик и истакао да је Република Српска слободна заједница српског народа и других који хоће да у њој живе несметано.

Он је додао да Република Српска има територију, народ који ту државу хоће, има власт коју тај народ бира и све критеријуме који су потребни да се међународно верификује статус државе, осим воље великих.

– Али, та воља може бити промјењива и ми морамо да се наоружавамо стрпљењем, жељом за реализацију оног циља који је несумњиво у душама свих наших људи, а то је јединство у сваком смислу са Србијом –-истакао је Додик.

Он је навео да су у Српској загледани у Србију, којој очигледно добро иде и која иде добрим путем под руководством њеног предсједника Александра Вучића, којем је захвалио за пажњу коју пружа Српској и помоћ коју несебично упућује ових дана, као и бригом да се очувају основне ствари у Републици Српској.

Напомињући да Србија има много отворених потреба широм Србије, Додик је навео да је Вучић хтио и успио заједно са Српском, да се у свакој општини у Републици Српској реализује један од пројеката који ће бити финансиран из буџета Србије.

– У све једној од 63 општина у Републици Српској и четири српке општине у федерацији БиХ присутно је изградња одређених пројеката који треба да се брзо заврше- рекао је Додик наглашавајући да Српска вјерује да јој само јака Србија може снажно помоћи, Србија која се гради, и гдје се види динамика на сваком кораку.

-То ме радује јер знам да само стабилна и снажна Србија јесте гарант слободе свих Срба гдје год били. Ова манифестација се показала као мјесто окупљања, емоција, на којем се сусретнемо да бисмо поново закључили да смо и прошле године и претходних седам били овдје- закључио је Додик.

Најзаслужнији за ову препознатљиву манифестацију директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић поручио је да Република Српска манифестацијом “Дани Српске у Србији” слави своју слободу јер “показујући Српску Србији – показујемо Републику Српску и свијету и високо дижемо њен глас”.

Цицовић је нагласио да српски народ ове године обиљежава осам вијекова самосталности Српске православне цркве и неодвојиве самосталности српске државе, те додао да се треба сјетити те 1219. године.

– Тада је Сава Немањић хиротонисан за првог српског архиепископа, па је потом васељенским царским вијенцем овјенчао великог српског жупана Стефана за краља, Хиротонисањем архиепископа и овјенчањем краља стекла се над Србима свјетска симфонија сагласности духовне и свјетовне власти- навео је Цицовић.

Он је нагласио да су Срби тиме заувијек уведени у ред историјских народа.

– И прије тога смо били Срби, а од тада знамо да смо Срби, свијет зна да јесмо и да смо светосавски народ – рекао је Цицовић и додао да је народ велики онда када даје велике људе,
– Један од њих, Вук Стефановић Караџић, рекао је “Нека свако уради што је кадар и неће народ пропасти”. Нека то буде завјет овогодишње манифестације Дани Српске у Србији. Живјела Република Српска! Живјела Србија! – поручио је Цицовић.

У име патријарха Иринеја, кога је Додик посјетио на лијечењу на ВМА, на свечаности се обратио викарни епископ ревизијански Стефан.

– Са правом можемо бити поносни на наше духовнике, учитеље, државнике, који су поставили темељ српске духовности, културе и државотворности. Наша је обавеза да сачувамо и учврстимо тековине њиховог рада. Снажна матица, слободна Република Српска и сложна дијаспора, управо јесу знаци да смо на добром путу- поручио је владика Стефан.

У умјетничком дијелу програма изведен је музичко-драмски програм „Похвала српској земљи, српском народу и српском језику“, по сценарију Милована Витезовића у режији Драгана Елчића, уз учешће глумаца, музичара и играча из Републике Српске и Србије.

Програм је водила истакнута драмска умјетница Биљана Ђуровић.

Манифестацији, чији је организатор Представништво Републике Српске у Србији, између осталих присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, министар просвјете и културе Наталија Тривић, министар за привреду и предузетништво Вјекослав Петричевић и директор Полиције Српске Дарко Ћулум, министар одбране Србије Александар Вулин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта и многи други.

Ова манифестација, која грађанима Србије сваке године кроз занимљиве програме представи културу, умјетност, науку, просвјету и привреду Републике Српске, ове године имаће 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији – од Суботице до Врања, од Ужица до Вршца.

У програмима овогодишње манифестације „Дани Републике Српске у Србији“ током седам дана, од 4. до 10. септембра, Републику Српску представиће научне, културне и умјетничке институције из свих дијелова Републике Српске – од Приједора и Бањалуке, преко Добоја и Брчког, до Билеће и Требиња – а наступиће и самостални умјетници, глумци и књижевници.

Преузето са: Слободна Херцеговина

 

 

Нема коментара

Напишите коментар