6. Завичајни дани у Суботици од 2-8. септембра

Свечаном академијом у Великој вијећници Градске куће 3. септембра почели су шести „Завичајни дани“. Савез српских удружења Сјевернобачког округа организује ову културно-умјетничку манифестацију.

Како је Суботица мултиетнички град, ове године манифестација носи слоган Заједно у различитости.

Да је значајно за град имати једну манифестацију која његује традицију, народно стваралаштво и културну баштину  Срба, рекао је приликом отварања Завичајних дана, градоначелник Богдан Лабан.

–  „Завичајни дани“ су фестивал који из године у годину веома успјешно реализује основну концепцију, а то је да успомене, прошлост и обиљежја завичаја отргне од заборава и сачува културни идентитет и традицију старог краја.

Богдан Лабан је напоменуо да је сваке године богатији садржај ове манифестације, која има и хуманитарни карактер, а локална самоуправа ће и даље подржавати ову манифестацију.

Отварању фестивала је присуствовао и Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима АПВ, подсјетивиши да у Војводини има 70 завичајних удружења.

– Сви они његују културу, традицију и обичаје српског народа. Фонд пружа подршку свим удружењима која организују манифестације које чувају и афирмишу богато културно-историјско насљеђе нашег народа – поручио је Ћутило.

У културно-умјетничком дијелу програма, наступили су хор Мироносице, из Суботице, који је химном Боже правде отворио програм, хор Свети Серафим Саровски, из Зрењанина, Селена Педић и Јована Мировић глумице СКЦ Вук Стефановић Караџић из Бачке Тополе.

Предсједник Савеза Боривоје Вукајловић је уручио повељу пјесникињи Милици Бакрач за допринос у очувању српске културе и традиције.

–  „Завичајне дане“ би требао да има сваки град у Србији, Црној Гори и Републици Српској јер је завичај мјесто одакле потичемо и одакле носимо нашу културу, духовност и светосавље – поручила је пјесникиња, преносећи поздраве из Његошеве Црне Горе.

Боривоје Вукајловић је нагласио да је циљ Савеза да остану вјерни чувари светосавља и православног завјета.

Сви програми манифестације Завичајни дани одвијајају се на Тргу.

Текст: Драгана Бокун

Фото: subotica.com

Нема коментара

Напишите коментар