Одржана Свечана сједница поводом годишњице формирања 1, 2. и 3. НОП личке бригаде

У организацији Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а ,6. Личке пролетерске дивизије Никола Тесла и 35. Личке ударне дивизије, 31. августа 2019. године, са почетком у 11:00 часова, у Сали Дома РВИ Београда, на адреси Савски Трг 9. у присуству преко 70 чланова удружења и „гостију”, одржан је Јавни скуп – Свечана Сједница Удружења, на којој је свечано  обиљежен Дан формирања 1, 2. и 3. Личке пролетерске ударне бригаде, које су касније током НОР-а биле у саставу  6. Личке пролетерске дивизије.

Наведено обиљежавање је реализовано као дио реализације Програма, КО ИСТОРИЈУ ЗАБОРАВЉА, ОНА МУ СЕ ПОНАВЉА, који је, за период реализације, април 2019/март 2020. године, финансијски подржао град Београд, Секретаријат за социјалну заштиту.

Сједницом је предсједавао и радом исте руководио, ВЕЉКО ЖИГИЋ, замјеник предсједнице и заступник Удружења, који је уједно и одговорно лице за реализацију Програма рада и активности Удружења.

Пригодни реферат о формирању, ратном и поратном путу наведених бригада, присутнима је презентовао РАДОВАН ОБРАДОВИЋ, члан УО Удружења.

На наведеној Сједници, као дио наведеног обиљежавања, презентован је и Информативни приручник, ЛИКА 1941/45. – ОД ПАРТИЗАНСКИХ ОДРЕДА, ОРУЖАНОГ УСТАНКА, ДО ФОРМИРАЊА БРИГАДА И 6. ЛИЧКЕ ПРОЛЕТЕРСКЕ ДИВИЗИЈЕ, аутора ВЕЉКА ЖИГИЋА, у издању Удружења.

Присутне су поздравили представник Републичког одбора СУБНОР-а Србије, Владимир Орешковић, син Марка Орешковића, НХ и једног од вођа устанка у Лици, који је овом приликом постао и члан Удружења, Ђуро Шкаљац представник Удружења 8. Кордунашке дивизије, као и представник Крајишких бригада, Драган Дивјак.

На скупу је био и представник Представништва Републике Српске у Београду, Борислав Максимовић, који је навео да му је част и велико задовољство бити међу борцима, потомцима и поштоваоцима НОП бригада и других партизанских војних формација НОВ Југославије.

– Када год нисмо били сложни, били смо изложени тешком уништавању – рекао је и позвао на јединство и слогу.

Прва личка пролетерска НОУ бригада!

Формирана је 8. јула 1942. године у селу Тоболићу, код Слуња, на Кордуну, као Прва ударна бригада Прве оперативне зоне Хрватске, од личких батаљона „Марко Орешковић“ и „Вуксан Пекиша“, Другог батаљона Првог кордунашког НОП одреда и Ударног батаљона Банијског НОП одреда. Тада је имала нешто преко 1.100 бораца.

Први командант бригаде био је Стеван Опсеница, а политички комесар Урош Крунић, замјеник команданта Милутин Караш, замјеник политичког комесара Милан Узелац Брицо и оперативни официр Јово Лончар.

Током рата у Првој личкој бригади борило се 12.000 бораца, од којих је 2.500 погинуло, а 28 бораца одликовано Орденом Народног Хероја Југославије. 19. марта 1944. године, 1. Личка бригада је проглашена пролетерском, а у састав 6. Личке дивизије улази 22. новембра 1942.

Друга личка пролетерска НОУ бригада!

Формирана је 18. августа 1942. у Лаудоновом гају код Бунића – Кореница, као друга бригада Прве оперативне зоне Хрватске, од батаљона из личких партизанских одреда „Стојан Матић“ , „Огњен Прица“, „Мићо Радаковић“ и Ударног батаљона, укупне јачине 1.200 бораца!

Први командант био је Милан Шакић Мићун, а политички комесар Петар Бабић, Лазар Радаковић је био замјеник команданта, Богдан Вујовић, замјеник политичког комесара и Ђурађ Покрајац, оперативни официр.

Новемрба 1942. године бригада је ушла у састав Шесте личке дивизије, а 19. марта 1944. је проглашена пролетерском.

Одликована је Орденом народног ослобођења, Орденом партизанске звијезде и Орденом братства и јединства.

Трећа личка пролетерска НОУ бригада!

Формирана је средином септембра 1942. у Могорићу, код Госпића, као Девета бригада Хрватске (касније 3. Личка бригада), од батаљона „Велебит“, „Бићо Кесић“, „Мирко Штулић“ и батаљона „Крбава“, са око 900 бораца.

При формирању бригаде, Милан Купрешанин је био командант, Милан Баста политички комесар, Момчило Новковић замјеник команданта, Јосип Хаделан замјеник политичког комесара и Раде Бубало оперативни официр.

Трећа личка бригада посебно се прославила за вријеме Десанта на Дрвар када је 25. маја 1944. из Трубара интервенисала у нападнутом Дрвару и омогућила Врховном штабу НОВЈ, страним војним мисијама и осталим институцијама да се безбједно извуку из Дрвара. Том приликом је бригада у петнаесточасовној борби готово уништила њемачки елитни 500 ЦЦ ловачки падобрански батаљон.

Одликована је Орденом народног хероја 25.маја 1974. године.

Извођењем пригодних рецитала и пјесама родног краја и завичаја (Лике, кордуна, Баније и Босанске крајине), програм су увеличале пјевачке групе, ЗУГ „Ћиро“ Личка Калдрма – Дрвар и Изворна група „Звуци Кордуна“.

За озвучење и музику побринуо се Радован Тртица.

Жељко Бурсаћ из пјевачке групе Ћиро Личка Калдрма – Дрвар је предложио да се на свечаностима Удружења окачи и фотографија народног хероја Ђоке Јованића и на тај начин му се ода почаст.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар