АКТУЕЛНО:

Парастос у Кућанцима за жртве Другог светског рата

У порти храма Светог Петра и Павла у славонском селу Кућанци одржано молитвено сећање на погинуле и убијене мештане те припаднике партизанских јединица.

Веће српске националне мањине у општини Магаденовац сваке године организује парастос за 129 страдалих мештана Кућанаца у Другом светском рату па се тако и ове године код Цркве Светог Петра и Павла окупио знатан број поштовалаца страдалих из овог славонског села које је најпознатије по томе што је родно место патријарха Павла. На локалном гробљу у Кућанцима сахрањено је и 29 погинулих припадника 51. војвођанске дивизије којих се такође овде једнако присећају и одају им дужно поштовање. Парастос је одржан 15. августа.

Председник ВСНМ општине Магаденовац Гојко Ћосић подсетио је у свом обраћању окупљенима на те тешке године и позвао присутне мештане да очувају традицију сећања на жртве нацистичког терора. На спомен обележју испред храма Светог Петра и Павла венце за страдале Србе, Роме и Јевреје положили су потомци страдалих мештана, као и венац на костурницу у дворишту храма. Парастос за страдале је служио парох слатински и кућаначки Драган Гаћеша.

Кућанци су мало село на самој западној граници Осјечко-барањске са Вировитичко-подравском жупанијом и друго су највеће место у општини Магаденовац са око 500 становника. Први писани запис о овом селу датира из 1680. године када је село имало 80 домаћинстава, а основали су га Срби из северног Подриња бежећи пред Турцима. Крајем 19. века Кућанце је населило двадесетак шокачких породица из околних села. Срби су данас у мањини, али је село остало мешовитог састава становништва.

Преузето са: Срби.хр

Нема коментара

Напишите коментар