Нападнута жена у српском повратничком селу у Федерацији БиХ

У српском повратничком селу Тумаре на Озрену у федералној општини Лукавац јутрос је нападнута педесетогодишња жена у овом селу, а због нарушене безбједносне ситуације и неуспјеле потраге за Јованком Ђурић, мјештани овог села планирају да организују протест, рекао је предсједник тумарске мјесне заједнице Љубиша Мијатовић.

Он је навео да је жена збринута у Дому здравља.

Мијатовић је оцијенио да безбједносна ситуација измиче контроли, с обзиром на то да је Јованка, која је нестала у недјељу, 30. јула, трећи случај нестанка Срба повратника у општини Лукавац, те додао да су због несигурности два повратника већ напустила овај крај.

Гордана Бабић, кћерка нестале Јованке, рекла је да досадашње потраге нису дале резултат и изразила незадовољство што надлежне институције нису покренуле службену истрагу, већ је воде као несталом под сумњивим околностима.

– Ништа немамо. Горске службе радиле су око десетак дана. У недјељу, 13. августа, била је већа потрага, проширили су рејон на око 500 до 600 метара од куће. Данас у потрагу иду једни, сутра други, све је на добровољној бази – рекла је Бабићева.

Тијана Бабић, унука нестале, рекла је да је Јованка ситније грађе, висока између 150 до 155 центиметара, тешка око 50 килограма.

Она је подсјетила да је Јованка посљедњи пут виђена у недјељу, 30. јула, у 18.30 часова у Тумарама, а потрага је започета у понедјељак, 31. јула.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић раније је изјавио да је нестанак Јованке Ђурић трећи случај нестанка Срба повратника у општину Лукавац у посљедње три године, те да ниједан од њих није ријешен.

Радановић је рекао да су Срби повратници на Озрен узнемирени и да осјећају несигурност након Јованкиног нестанка, те подсјетио да је према Анексу седам Дејтонског споразума, ФБиХ у обавези да осигура безбједност повратницима.

Он је тада напоменуо и да је Ђурићева физички и умно здрава особа која због слабог вида никада није одлазила даље од 300 метара од куће.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар