Парастос убијеним Србима Лужанске парохије

Парастосом и полагањем цвијећа у Спомен-парку у Босанским Лужанима код Дервенте данас је обиљежена 81 година од страдања 405 жртава усташког терора над Србима лужанске парохије.

 

Обиљежавање су организовали Градска организација СУБНОР-а и Град Дервента уз покровитељство градоначелника Дервенте Милорада Симића, који је рекао да су Босански Лужани страдалничко село, као и околна села, што се показало кроз све ратове.

„Овдје је 405 православних душа окупљено, потоварени су у вагоне и одвезени у Славонску Пожегу. Да су нормална времена, данас бисмо одали почаст и положили вијенце на мјесту њиховог страдања у Славонској Пожеги“, рекао је Симић новинарима.

Он је додао да је захваљујући једном броју потомака ових страдалника на мјесту њиховог одвођења направљен спомен-комплекс.

„Драго ми је да су општина Брод и град Дервента, заједно са борачким организацијама и онима који његују традицију НОБ-а, уз финансијску помоћ направили спомен-комплекс који ће остати као успомена на те људе“, рекао је Симић.

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је да мјеста као што су Босански Лужани треба да буду мјеста сјећања за младе нараштаје да се тако нешто не би поновило.

Он је навео да је обавеза локалних управа Брода и Дервенте да помажу изградњу оваквих споменика и да је то минимално што могу да пруже, подсјећајући да је општина Брод позитивно одговорила на иницијативу свештеника Драгана Зарића и мјештанина Васе Мичића који су се обратили за помоћ у изградњи спомен- комплекса.

 

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Дервента Боро Прерадовић рекао је да су злочин у Босанским Лужанима извршиле усташе у вријеме НДХ.

Он сматра да би овај датум требало обиљежавати на републичком нивоу.

„На иницијативу потомака страдалих и свештеника ове парохије направљен је споменик у знак сјећања на жртве које нису сахрањене и немају своје гробове. Финансијски су помогли град Дервента, општина Брод и други“, рекао је Прерадовић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Босански Лужани Дадо Петровић рекао је да се у Спомен-комплексу налази плоча његовог стрица који је одведен 1941. када је имао 15 година.

„Никада нисмо сазнали гдје су његове кости, да ли је убијен на мосту на Сави или је завршио у Славонској Пожеги. Овдје сада можемо прислужити свијеће и положити цвијеће“, навео је Петровић.

Спомен-парк изграђен је на мјесту пилане и млина гђе су усташе 24. августа 1941. године довеле 405 Срба – мушкараца старијих од 16 година из Босанских Лужана, Нових Лужана, Kостреша и Барице.

Сутрадан су заробљене Србе усташе возом превезле у Славонску Пожегу гђе су их на звјерски начин побили 26. августа 1941. године. Никада није тачно утврђено гђе су њихова тијела сахрањена.

Страдање Срба овог краја почело је 14. априла 1941. године када су усташе убиле лужанског свештеника Милоша Петровића испред парохијског дома у Босанским Лужанима.

Посавске новости/ Ненад Симић

Нема коментара

Напишите коментар