Парастос жртвама убијеним пре 29 година у акцији „Масленица“ хрватске војске

У Цркви Светог Марка у Београду одржан је парастос жртвама злочина које су пре 29 година припадници Хрватских оружаних снага извршили на подручју Равних Котара и Малог Алана. Документационо-информациони центар Веритас тим поводом је саопштио да је у операцији „Масленица“ погинуло и нестало 348 Срба, међу којима 55 цивила просечне старости 60 година.

Данас се навршило 29 година од страдања Срба у Равним Котарима и на Малом Алану у акцији „Масленица“ хрватске војске, у којој је погинуло или нестало 348 људи, а више од 10.000 Срба је протерано са огњишта. Иако је нападнуто подручје било под заштитом УНПРОФОР-a, нико није процесуиран за злочине над Србима, ни пред домаћим, ни пред међународним судовима.

Напад хрватске војске извршен је у току реализације тзв.“Венсовог плана“ којим је годину дана раније Република Српска Крајина стављена под заштиту мировних снага Уједињених нација.

Историчар Милан Гулић био је дете када се десила операција Масленица. Подсећа да је  на удару био бенковачки крај, односно подручје између Задра и Бенковца.

„У Бенковац су се слиле хиљаде избеглица из равнокотарских села. На Бенковац су пале стотине граната тих дана. Сећања су углавном везана управо за та страховита гранатирања којима је Бенковац био изложен. И управо због тога код Бенковчана, када је почело оно гранатирање у ‘Олуји’ две године касније, то гранатирање није деловало нешто посебно, нешто другачије. У том првом моменту, с обзиром на искуство које смо имали, нарочито из 1993. године, нисмо сматрали да је то нешто другачије у односу на претходне војне операције“, рекао је Гулић.

У операцији „Масленица“ највише су страдала три српска села: Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински, истиче председница Удружења погинулих и несталих лица „Суза“ Драгана Ђукић. Додаје да се и даље трага за несталима.

„Најтеже је онима који нису нашли посмртне остатке чланова своје породице, а тако је са још 11 породица. Оне још увек живе у заробљеном времену. За њих још увек нема мира. Нажалост, Република Хрватска и Војска Републике Хрватске су пре 29 година постигле циљ, а то је да протера народ и уништи та српска села, са циљем да се Срби више никада не врате. Тамо данас живи веома мали број људи. То су углавном стари људи који су тамо дошли да би умрли на свом огњишту. За злочине над Србима још увек није нико одговарао“, наводи Ђукићева.

Хрватске оружане снаге су 22. јануара 1993. године извршиле напад на Равне Котаре и превој на Велебиту, Мали Алан, а Документационо-информациони центар Веритас наводи да су операцију планирали и извели Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач уз знање и одобрење тадашњег председника Хрватске Фрање Туђмана.

У операцији је убијено и нестало 348 Срба. Међу жртвама су биле 34 жене и троје деце млађе од 12 година.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар