Извјештај коначан; Грајф није дао изјаву израелској штампи

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године саопштила је да нема намјеру да мијења податке у коначном извјештају који је саставила и да је неосновано оно што је у вези са тим недавно објављено у израелској штампи.

– Предсједник Комисије /Гидеон Грајф/ није дао израелској штампи никакву званичну изјаву, тако да је оно што је ове седмице објављено у израелској штампи неосновано – навели су из Комисије.

Из Комисије је, у вези са недавно објављеним чланком у израелској штампи, саопштено да су до података дошли након годину и по мукотрпног рада, те да су они једногласно прихваћени од свих чланова.

– Уколико убудуће стигну нови научни подаци, историјски и чињенично засновани, Комисија ће их испитати са свом потребном озбиљношћу – наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о личним нападима усмјереним против предсједника Комисије, ово тијело наводи да су појединци Грајфа назвали „негатором геноцида“.

– Чак се инсинуирало да би професор Грајф лагао о геноциду као резултат корупције. Овакве неосноване, бруталне и злобне оптужбе немају за циљ само уништавање личне репутације и интегритета Грајфа, већ додатно и његове борбе против антисемитизма и пет деценија његовог научног рада о Холокаусту и документовања неописивих патњи жртава Холокауста – истакли су из Комисије.

Комисија сматра да су њен предсједник, као и сви чланови, без изузетка, дјеловали лојално према истини, са интегритетом и праведношћу, без утицаја било каквих нерелевантних разматрања.

– Што се тиче оптужбе за порицање геноцида, Комисија никада није довела у питање темељне чињенице о масакрима, нити обим жртава на свим странама, јер се не би усудила да покаже непоштовање према било којој жртви сребреничке регије – навели су из Комисије.

Из Комисије су нагласили да се термин „геноцид“ никада не смије обесмислити и банализовати, а због чега изражавају забринутост и многи свјетски научни и стручни ауторитети.

– Управо ту забринутост дијели и Комисија, која снажно наглашава да се појам геноцид никада не смије обесмислити и банализовати. Комисија чврсто вјерује да војна акција у малом дијелу БиХ, гдје су старци, жене и дјеца довођени на сигурно, док су једним дијелом војно способни мушкарци убијани, не може поредити са геноцидним ужасима у њемачко-нацистички окупираној Европи или у Руанди, гдје су сви мушкарци, жене, дјеца и бебе систематски немилосрдно убијани у организованој кампањи, која се проширила по целој земљи – саопштено је из Комисије.

У Комисији сматрају да су њихово истраживање и извјештај велики успјех у контексту суочавања са прошлошћу свих страна у сукобу.

– Искривљивање истине о чињеницама у нашем извјештају и даље медијско презентовање једностраних наратива сигурно нису добронамјерни и нису усмјерени ка научном утврђивању било којих чињеница, укључујући ове о трагичним страдањима свих народа у регији Сребреница – наводи се у саопштењу Комисије.

Израелски лист „Харец“ објавио је у сриједу, 19. јануара, да је Грајф наводно изјавио да ће ревидирати извјештај о дешавањима у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар