Патријарх Порфирије: Овдје сам да вас охрабрим у чувању јединства

Дошао сам у Републику Српску да охрабрим српски народ у чувању и изграђивању јединства, без обзира на све разлике, у настојању изградње свега што је добро и корисно свима, изјавио је патријарх српски Порфирије на свечаној академији поводом Дана Републике.

– Овдје сам са вама и увијек ћу бити за разумијевање онога што ви сматрате да је важно за вас, за ваша неотуђива права. Сигуран сам да то исто чине други народи који живе са вама у Српској и БиХ у цјелини, да имају своје погледе на своја права. Али, важно је да сви знамо да брига о својим правима никада не отима и не угрожава туђа права – истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је поручио да „потреба да чувамо свој идентитет и слободу има смисла ако се држимо тог принципа“.

– Знам да ви управо тако живите и поступате, јер је то наше православно предање. Да бисмо се боље разумјели међусобно, нужно је да разговарамо, а онда да то исто чинимо са другима. Тај дијалог треба да буде без тешких ријечи, које повређују, јер је на свим странама много оних који су повријеђени – рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је подсјетио на ријечи блаженопочившег патријарха Павла да, ако хоћемо да нас други чују, морамо имати јаке аргументе, а јаке ријечи.

– Људи и народи, упућени су једни на друге, повезани су економски, културолошки, духовно, чак и породично. Не можемо једни без других, прво међусобно у једном народу, а потом и са другима – нагласио је он.

Патријарх Порфирије је додао да смо једни другима потребни, да је мир међу нама услов без којег не можемо ни поједничано, а камоли заједно.

– Не допустимо да нас други, ма колико добронамјерни били, утјерују бездушно у своје моделе и калупе заједничког живота и мира – поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије је истакао да је „мир данас ријеч која се користи више него била која друга, а највише је употребљавају они који производе и усаглашавају нова оружја смрти, њима тргују и енормно се богате“.

– Идентитет Срба на простору данашње Републике Српске и БиХ је хришаћнски, православни идентитет који има опредјељење за јеванђељски систем вриједности, који се заснива на богољубљу и човјекољуљу – изјавио је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је присутне поздравио традиционалним поздравом „Мир Божији, Христос се роди“, наводећи да је овдје свој на свом и  да поздравља онако како брат поздравља рођеног брата.

– Истим поздравом који објављује долазак Богомладенца Христа у свијет, упућујем поздраве за разумијевање свима који живе на овим просторима, без обзира на вјерску и националну припадност. У Бањалуку доносим поздраве и честитке за 30. крсну славу Републике Српске и 30. година њеног постојања из Храма Светог Саве на Врачару, Пећке Патријаршије, Острога, Савине, Крушедола, древних далматинских светиња – рекао је патријарх Порфирије.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар