Патријарх Порфирије у Мркоњић Граду; Тамо гдје је Србин везан црквом и вјером зна коме припада

У Мркоњић Град вечерас је стигао патријарх српски Порфирије који ће сутра освештати обновљени храм Рођења Пресвете Богородице којег су хрватске Оружане снаге и ХВО запалиле 1995. године. Вечерас се служила доксологија, а сутра у 9 часова након освештања храма патријарх ће са свештенством служити архијерејску литургију.

Вјерници у Мркоњић Граду први пут су дочекали патријарха Порфирија. Дошли су у великом броју да поздраве поглавара Српске православне цркве.

Долазак патријарха Порфирија представља истински благослов, како за Мркоњић Град тако и за епархију бихаћко-петровачку и рмањску.

Обраћајући се окупљеним вјерницима, патријарх Порфирије истакао је да је срећан што је у Мркоњић Граду, међу својима, те да је дошао да се у љубави Христовој сретне са својом браћом и сестрама.

Његова светост патријарх Порфирије поручио је да тамо гдје је Србин везан црквом и вјером он зна ко је, коме припада и има свој православни систем вриједности.

Патријарх Порфирије је поручио да је црква божија лађа, стуб и тврђава истине.

– Велика је радост што смо се окупили у Мркоњић Граду, граду великог ослободиоца краља Петра и то не било којим поводом, већ да осветлимо душу овог места, знајући да нас црква води правим стопама – рекао је патријарх српски у бесједи.

Храм Рођења Пресвете Богородице саграђен је на мјесту старог, који је страдао у пожару 1882. Први пут је освештан 1908. а спаљен је током Другог свјетског рата, да би поново био обновљен у годинама након рата. Поново је уништен 1995. године. Хрватске Оружане снаге и ХВО-а су га опљачкале и запалиле. Обнова храма трајала је неколико година.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар