Пјесме Лике, Крбаве и Кордуна у издању КУД „Петрова Гора – Кордун“

Књига пјесама „Лика, Крбава и Кордун у слици данашње епске српске народне поезије“ садржи пјесме Лике, Крбаве и Кордуна, Манојла Бубала Кордунаша, а које се чувају у рукопису у Архиви САНУ-а у Београду. Стево Бекић, предсједник КУД „Петрова Гора – Кордун“ из Београда је извршио пријепис ових пјесме из рукописа и приредио их за штампу. Као такве су предате у штампарију „АРТиЈА“ из Панчева, Душану Компару.

На корице књиге стављена је оригинална слика КОРДУНАША – ГРАНИЧАРА. Управо је Манојло Бубало Кордунаш у вријеме Војне Крајине (АУСТРО-УГАРСКЕ) почео сакупљати предања српскога народа Горње Крајине, тако да и слика ГРАНИЧАРА одговара томе времену када су Срби Кордунаши – ГРАНИЧАРИ, обављали дужност стражара – граничара на граници две империје, Аустро-Угарске с једне и Отоманске с друге стране.

Манојло Бубало Кордунаш је рођен на Кордуну 1866. године и до своје смрти 1939. је био члан САНУ-а у коме се чува неколико хиљада његових рукописа са подручја Горње Крајине.

Књига је завршена и одштампана. Издавач је КУД „Петрова Гора – Кордун“, а можете их наручити на број телефона 064-2288-238 по цијени од 300 динара.

Извор: Banija Online
Нема коментара

Напишите коментар