Бојић: „Свједок“ – Историјско – вриједносни филм о ратном путу патолога Станковића

Режисер Денис Бојић састао се данас у Зворнику са породицама погинулих бораца са подручја овог града са циљем припрема за снимање документарног филма „Свједок“ о патологу Зорану Станковићу.

Филм ће заједнички реализовати Радио-телевизија Републике Српске и Центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица, с акцентом на биографију, свједочење и архивску грађу најпознатијег српског патолога.

Бојић је рекао новинарима да је „Свједок“ историјско-вриједносни филм о ратном путу патолога Станковића и његовом боравку током рата у Републици Српској и БиХ.

„Патолог Зоран Станковић обдуковао је више од 7.500 тијела током своје професионалне каријере и ово је прича која ће у многоме да освијетли оно што се дешавало на овим просторима“, рекао је Бојић.

Он је додао да је ово прича која ће засигурно да служи не само српском народу, него генерално историји уопште, нагласивши да ће филм бити изузетно снажан и немјерљив подсјетник на то да се злочини никада не понове и да генерације које долазе знају шта се све дешавало, односно да знају праву истину.

Бојић је рекао да су са циљем што боље припреме филма посјећена скоро сва највећа стратишта српског народа у БиХ од Кравице, Скелана, Ратковића, Осмака, Милића, Мркоњић Града, Зворника, Шековића, Брода и осталих мјеста.

Он је истакао да све породице изражавају немјерљиву захвалност патологу Станковићу, јер је он био тај који им је омогућио да добију тијела својих најмилијих, да их препознају и достојанствено сахране, што је у тим тренуцима био, прије свега, људски подухват.

„Свака породица је доктора Станковића у тим тренуцима осјећала као најважнијег човјека у њиховом животу“, рекао је Бојић, сматрајући да је и српска историја на истом трагу.

Бојић је изразио очекивања да ће овај огроман, сложен и комплексан пројекат бити продукцијски завршен у наредној години, након чега се очекује монтажа и све остало што филм тражи.

Предсједник Градске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник Миливоје Марковић рекао је да је ова организација по сазнању да је у припреми документарни филм посвећен патологу Зорану Станковићу била задовољна и да ће све своје ресурсе ставити на располагање екипи филма.

„Веома добро знамо шта је све патолог Станковић урадио не само за Зворник, него широм Републике Српске, због чега су породице у то вијеме несталих, а касније пронађених, веома захвалне“, рекао је Марковић и додао да ће и зворничка организација дати све од себе да филм буде завршен и приказан јавности.

Марковић је истакао да је за зворничком подручју било више стратишта српског народа, наводећи, између осталих, Глођанско брдо гдје је убијено 126 српских бораца, од којих још осморица нису пронађена, те Клиса, Каменица, Пантићи, Бошковићи и друга мјеста.

Игор Ложњаковић је рекао да је његов отац нестао на Глођанском брду 6. новембра 1992. године и да, нажалост, још није пронађен.

„Снимање филма `Свједок` је веома битан детаљ српске историје да свједочи о времену борбе за слободу нашег народа на овим просторима“, рекао је Ложњаковић.

Разговору Бојића са породицама погинулих бораца присуствовали су градоначелник и замјеник градоначелника Зворника Зоран Стевановић и Бојан Ивановић.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар