Пливања за Часни крст широм Српске

Литије и пливања за Крст часни организована су широм Српске.

Шеснаестогодишњи Вељко Јовановић побједник је традиционалног пливања за Часни крст, које је поводом Богојављења организовано на Требишњици.

У пливању је учествовало више од седамдесет такмичара, а Јовановић је награђен златником.

Најмлађи учесник Богојављенског пливања на ријеци Требишњици ове године био је једанаестогодишњи Срђан Куртовић који је први пут пливао за Часни крст.

Једина жена која је пливала била је Лоренс Лола Милинић из Швајцарске, која је истакла да јој много значи што је имала прилику да плива за Часни крст у Требињу.

У пливању за Часни крст у Билећи, на Билећком језеру, међу 35 пливача, до крста најприје је стигао Немања Леро.

Лери је ово други пут да учествује у Богојављенском пливању у Билећи, те истиче да му је задовољство да је ове године први допливао до Часног крста.

Петнаестогодишњи Немања Балешевић данас је први допливао до Часног крста на ријеци Укрини у Дервенти.

Балешевић, који први пут учествује у пливању, нада се да ће и наредне године учествовати.

Теслићанин Бењамин Маузер први је допливао до Часног крста на ријеци Велика Усора у Теслићу и освојио титулу „Витеза Часног крста“.

Маузер, који трећи пут учествује на овој манифестацији, награду је посветио свим Србима на Косову и Метохији, као и очувању православних светиња у Црној Гори.

Бранка Јотановић побједник је пливања за Часни крст на ријеци Врбањи у Котор Варошу, које је бодрило око три хиљаде посјетилаца.

Јотановићева, која је била међу 19 такмичара, добила је златни дукат који је даровала Љерка Петровић, умјетничком сликом Горана Чупића и заставама Републике Српске и Војске Српске које јој је уручио начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Бојана Тадић данас је, на свој рођендан, прва допливала до Часног крста у ријеци Уни у Новом Граду.

Градишки полицајац Васо Нежић побједник је богојављенског пливања за Часни крст, које је данас одржано на ријеци Сави у Градишци. Деведесетчетворогодишњи Нежић трећи пут је пливао на Богојављење на ријеци Сави.

Слађан Васић из Братунца побједник је пливања за богојављенски Часни крст, које је данас једанаести пут одржано на Дрини код Рајске плаже, на дионици дугој 33 метра, што симболизује године живота Исуса Христа на земљи.

Градимир Миладиновић из Требиња први је стигао до Часног крста пливајући у ријеци Жељезници у Војковићима, општина Источна Илиџа. Миладиновић је рекао да му је ово треће учешће, а друга побједа.

Предраг Лимов, најстарији учесник пливања за Часни крст, данас је побиједио на овом такмичењу одржаном на ријеци Дрини у Вишеграду.

Синиша Мишић из Милића данас је први стигао до Часног крста на Зворничком језеру.

Такмичење, које је посматрао велики број грађана, одржано је на воденој стази Зворничког језера дугачкој 33 метра у спомен на године живота Исуса Христа проведене на земљи – од рођења до страдања, васкрсења и вазнесења на небо.

Данијел Дрљача први је допливао до Часног крста на ријеци Сани у Приједору и тако посао шестоструки побједник ове богојављенске свечаности.

Бојан Марић из Језера побједник је данашњег богојављенског пливања за Часни крст у ријеци Пливи у Језеро.
У хладној Пливи пливало је седам мушкараца из Језера и Мркоњић Града, а дрвени крст у дуборезу до кога се пливало направио је пензионер Рајко Малиновић.

Марко Мишић из Карановца добио је данас златник као побједник пливања за Часни крст на Орловом језеру у Петрову.
Уз Марка у пливању је учествовало још 10 такмичара.

Двадесетдвогодишњи Никола Јокић из Београда побједник је Богојављенског пливања за Часни крст у Брчком, на коме је учествовало 68 такмичара из Републике Српске и Србије.

Милан Којић из Добоја први је допливао до Часног крста на Медвјеђем језеру-Крчмарица код Добоја и освојио златни дукат.

Учесници богојављенског пливања за Часни крст у Перућачком језеру код Манастира Карно додијели су позлаћени крст најмлађем учеснику тринаестогодишњем Матији Стјепановићу. Организатори богојављенског пливања су Црквена општина Сребреница и Манастир Покрова Пресвете Богородице у Карну.

Педесетогодишња Марина Собољева данас је први пут пливала за Часни крст и побиједила међу 18 такмичара на ријеци Укрини у Палачковцима код Прњавора.

– Први пут пливам на Богојављење и осјећај је прелијеп. Захвалила бих се момцима који су нам дали велику предност и прилику да једна од нас двије освоји Часни крст – рекла је Собољева, која је од општине добила златни дукат.

За Часни крст у ријеци Сави у Броду пливало је 22 такмичара, а побиједио је двадесетдвогодишњи Његош Ђукић.

Ђукић је награђен златником који дођељује Црквена општина Брод и златним крстом – даром општине Брод.

Преузето са: rtrs.tv

 

Нема коментара

Напишите коментар