Побили им родбину, па отимају и кућу!

Породица Шоргић, родом из околине Книна је, након што им је пресуђено да плате 10.000 евра на име судских трошкова, јер су изгубили спор у коме су тужили Хрватску због убиства два блиска сродника током “Олује”, недавно доживела нови шок.

После 20 година суђења враћени су на почетак и то у процесу у коме су једино тражили свој део куће у Задру који им је током тог истог рата отет!

Правни лавиринт

– Прошле године Уставни суд Хрватске је најпре поништио правоснажну одлуку жупанијског суда у Задру из 2015. године у коме је наложено исељење људи који су се ту бесправно уселили, а пре само месец дана је донео нову одлуку да се цео поступак врати на почетак. Упали смо у “правни лавиринт” из кога као да нема излаза. Да се то дешава у Африци некако бих и схватио, али Хрватска је чланица Европске уније где је поштовање закона и приватне својине светиња – огорчено почиње разговор Јанко Шоргић (55).

Породице Пунош и Булаја из околине Бенковца, пре десетак година тужиле

су Хрватску због догађаја из “Олује” 1995. године у засеоцима Надовеза и Добропољци код Бенковца, када је убијено седморо Срба, махом старих и болесних. Међу њима су били и бака и тетка Јанка Шоргића, Милка (85) и Драгица Булаја (50).

– Суд је 2021. године одбацио нашу тужбу зато што није пронађен починилац због чега држава Хрватска “не може бити одговорна”, а они се сами хвале и које војне јединице су туда прошле и ко им је командовао. Осумњечни за убиства је то чак признао полицији. Али, уместо правде добили смо пресуду по којој морамо да платимо 10.000 евра судских трошкова. Како смо ми у Србији недоступни, све је пало на моју другу тетку којој од прошле године уредно сваки месец од пензије одбијају по 30 евра. И тако ће све док не исплати 10.000 евра. Да није тужно, било би смешно – каже Шоргић.

Отета очевина

Ништа мање апсурдан није ни судски спор око дела куће који је 2003. пред судом у Задру започео његов отац, а он га наставио, до данашњих дана!

Каже да ни сам не зна колико је пара дао и за адвокате, али и одласке у Задар само да би његова породица остварила право на оно што је њихово.

– Мој отац је још 1984. купио од мужа женине сестре, пашенога, део куће, стан на првом спрату. Уредно је сачињен уговор и затим је све реновирао и притом педантно сачувао све рачуне. Десет година касније, током рата, његов паша је свој део куће заменио за викендицу једне муслиманске породице из околине Бања Луке. Пристао је да кућу на мору мења за кућу код Слатине јер је такво време било. Са њима је те 1994. у суду у Бања Луци уредно сачинио уговор о замени власништва непокретности у коме се децидно наглашава да се из уговора изузима део који припада мом оцу. Међутим, ова породица је на крају присвојила целу кућу у Задру, а затим одбила да се исели из нашег дела. Тај процес је трајао 12 година и жупанијски суд у Задру је 2015. пресудио у нашу корист, а две године касније то и потврдио – прича Шоргић.

Чекају помоћ СНВ

Јанко Шоргић се недавно обратио Документационо-информационом центру Веритас, али и Српском народном вијећу из Загреба.

– Директор Веритаса Саво Штрбац ми је рекао да, нажалост, има пуно сличних судских спорова у којима Хрватска чини све да спречи Србе да добију оно што је њихово. Истовремено у СНВ ми је речено да ће детаљно изучити мој предмет, јер имају више правника који се баве управо споровима око српске имовине. Надам се да ће ми помоћи – каже он.

Нови фронт

Да би спречили исељење адвокати тужених су отворили “нови фронт”.

– Прво су продали кућу трећој особи, па нас тужили да смо ми њима дужни 60.000 евра, а на крају се жалили Уставном суду Хрватске који је већао пет година и онда, 24 часа пре него што је требало да се ти људи коначно иселе, 2022. донета је одлука да због заштите људских права не смеју бити исељени. Пре месец дана стигла ми је и нова одлука Уставног суда да се читав случај враћа на почетак, а да они остају у кући на основу “права пречег боравка” јер су га укњижили на своје име. Кога брига што су то урадило мимо закона. Очито у Хрватској за Србе, без обзира колико је истина на њиховој страни, нема ни права ни правде – каже он.

Ђорђе Баровић; Франкфуртске Вести

Коментари
  • Ništa novo… Nije nažalost jedini. Ja sam stan u Zagrebu (vlasništvo) na sudu dobila, dva puta, sudila se 25 godina bila DELOZACIJA dva puta. Nijesu iselili bespravno useljeno lice a mene iscrpli finansijski, fizički i psihički. Naložili su mi da moram doći na delozaciju sa ekipom koja će iseliti stvari. Kamion, da iznajmim prostor gde će se stvari smjestiti i mnogo toga. DVA PUTA I DELOZACIJA PROPALA a ja stan dobila nijesam. . Čiste papire i dokaze imam ali su uknjizili čoveka koji je bespravno stanovao u mom stanu 15 godina. Dobio je Presudu da je njegov stan jer je u njemu stanovao kao DRZAVINA. Oteli mi stan, i još mi stavili na teret sudske troškove. Ne znam sta ćemo da radimo??? Da li će ikad PRAVDA STIĆI, da li će neko da pomogne NAMA KOJI SMO OŠTEĆENI VIŠE NEGO DUPLO????? SAMO DRAGI BOG NAM MOŽE POMOĆI!!!

    субота, 29. априла 2023.

Напишите коментар