Положен камен темељац за зграду музеја Одбрамбено-отаџбинског рата

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и начелник општине Пале Бошко Југовић положили су данас камен темељац за изградњу Музеја одбрамбено-отаџбинског рата.

Додик је рекао да је Република Српска формирана у миру, прије рата, и да је она данас једина одржива структура.

„Музеј на Палама треба да буде свједок о темељима стварања Републике Српске“, истакао је Додик.

Он је изразио задовољство што је општина Пале обезбиједила локацију, а Влада Републике Српске новац да у року од 120 дана буде изграђен Музеј посвећен Републици Српској као трајни свједок да је овдје учињена историјска ствар за српски народ и његову слободу.

„Сасвим је оправдано да је на овом мјесту 9. јануара 1992. године донесена одлука парламента о формирању Републике Српске, и зато смо ово морали да учинимо“, рекао је Додик новинарима, напоменувши да је сам био посалник тога сазива Народне скупштине који је донио ту одлуку.

Он је истакао да ће овај музеј подсјећати на тај велики датум и остати као свједочанство младим генерацијама o свим тадашњим напорима, тешким тренуцима и изазовима за Републику Српску.

„Ми Срби знамо да кад нема државе да нема ни слободе. Градимо Републику са највећом љубављу. Народ који има могућност да створи државу представља озбиљне народе, а српски народ је то свакако“, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Наводећи да идеја о изградњи на Палама Музеја посвећеног стварању Републике Српске није нова и да живи овдје годинама, Додик је изразио увјерење да ће поново бити на овом мјесту за 120 дана и да ће овај пројекат бити још један успјех који ће остати иза њих.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да ће Музеј одбрамбено-отаџбинског рата служити садашњим и будућим генерацијама и чувати успомену на трајну творевину – Републику Српску.

Према његовим ријечима, није постојала дилема када је ријеч о мјесту изградње Музеја – да се локација налази на раскршћу између факултета, домова, старог објекта Владе, гдје су доношене важне одлуке, поред ускотрачне пруге која је представљала везу између садашње територије Републике Српске и Србије.

„Ово је прича између интелигенције, науке, перспективе и свега што треба да чини Републику Српску. Ми ћемо се трудити да испоштујемо све услове извођача, да се консултујемо са Владом Српске и еминентним службама када се буде вршила поставка Музеја“, истакао је Југовић.

Након полагања камена темељца, српски члан Предсједништва Милорад Додик посјетио је Саборни храм на Палама и обећао помоћ за његово опремање од 100.000 КМ до краја године, а наредне године још 200.000 КМ.

Свештеник Саборног храма на Палама Немања Манџић поклонио је српском члану Предсједништва Милораду Додику мајицу са натписом „Градимо себе, градићемо храм“, као и флашу домаће ракије.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар