Помен и сјећање на невине жртве у Дракулићу код Бањалуке

Код Спомен-костурнице у бањалучком насељу Дракулић служен је помен, положени вијенци и цвијеће за више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете, које су усташе прије 79 година звјерски убиле у овом насељу и у селима Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац.

 

Вијенце и цвијеће положили су српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, у име Владе Републике Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, делегације Народне скупштине, парламента БиХ, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и предсједник Скупштине града Младен Илић.

Вијенце и цвијеће положили су министри у Влади Републике Српске, представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, Удружења потомака жртава усташког злочина „7. фебруар 1942. година Бањалука“, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, конзул у Генералном конзулату Амбасаде Србије у Бањалуци Весна Маринковић, те мјештани.

Полагању вијенаца претходила је Света литургија у Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић.

 

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, поштујући закључке Републичког штаба за ванредне ситуације који се односе на епидемиолошку ситуацију изазвану вирусом корона.

 

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Рекавац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар