СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 52 УБИЈЕНА УЧЕНИКА У ШАРГОВЦУ

У Основној школи „Ђура Јакшић“ у бањалучкој Мјесној заједници Шарговац данас је служен парастос и одржан историјско-поетски час поводом 79 година од страдања 52 ученика шарговачке школе које су звјерски убиле усташе 7. фебруара 1942. године.

„Обавеза свих нас је да се сјећамо ових гнусних злочина усташа, који су на мучки начин поклали 52 ученика ове школе, да се овакво злодјело никада не би поновило“, рекла је новинарима министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је присуствовала парастосу.

Тривићева је подсјетила да ресорно министарство у сарадњи са Републичким педагошким заводом сваке године обиљежава више оваквих историјских догађаја, те да је, између осталог, организован обилазак за ученике основних и средњих школа Доње Градине.

„Обилазак овог стратишта је с циљем да се гаји култура сјећања, како би они будућим генерацијама преносили да ти људи нису заслужили да буду мучки убијени само зато што су били Срби“, напоменула је Тривићева.

У вези са страдањем српске дјеце у Шарговцу, Тривићева је оцијенила да треба много више радити у погледу израде документарног и играног филма.

„Филм `Дара из Јасеновца` изазвао је многобројне реакције, а то значи да, ипак, некоме смета истина. Ми не смијемо да заборавимо да истину стално преносимо и показујемо, обавезни смо да то урадимо због свих недужно страдалих“, поручила је Тривићева.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је новинарима да ће град максимално подржати иницијативу изградње спомен-парка у Шарговцу, који ће сјећати на тај злочин, да се више никада не понови.

„Овај злочин је потпуно плански урађен, ако неко жели да убија дјецу, онда значи да жели да уништи сјеме свих будућих покољења или да истријеби један народ“, истакао је Станивуковић.

Станивуковић је у име града Бањалука положио вијенац код спомен-плоче убијеним ученицима ове школе.

Директор Основне школе „Ђура Јакшић“ Бањалука Дарко Томић истакао је значај данашњег окупљања и сјећања на усташки злочин, с циљем преношења истине о страдању недужних српских жртава.

Парастосу су присуствовали помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић, посланик СНСД-а у парламенту Републике Српске Срђан Мазалица, чланови Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, ученици и наставници ове школе.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу Срба у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин убиле више од 2.300 Срба, међу којима је било 551 дијете.

Међу убијенима на звјерски начин, без испаљеног метка, била су 52 ученика шарговачке Основне школе.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар