Помен погинулим борцима Сарајевско-романијске регије

Служењем помена на српском Војничком гробљу на Сокоцу за 4.000 бораца Војске Републике Српске погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије почело је обиљежавање 16. јуна, Дана одбране ове регије у минулом рату.

Вијенце на Централни крст на „Малом Зејтинлику“ положили су изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, изасланик предсједника Републике Српске Љубиша Ћосић, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, представник Амбасаде Србије у БиХ Марко Ракић.

Вијенце је положила и делегација Народне Скупштине Републике Српске – потпредсједник парламента Соња Караџић Јовићевић и народни посланици Љубиша Крунић, Александар Главаш и Саво Вулић, те представници града Источно Сарајево, општина и општинских борачких организација Сарајевско-романијске регије, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

На српском Војничком гробљу на Сокоцу сахрањено је 968 бораца Војске Републике Српске, чији су посмртни остаци пренесени из општина које су након потписивања Дејтонског споразума припале Федерацији БиХ.

Из Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, подсјетили су да су у току одбрамбено-отаџбинског рата на простору Сарајевско-романијске регије снаге такозване Армије БиХ извеле неколико безуспјешних офанзива на положаје Сарајевско-романијског корпуса.

Имајући у виду да је овај корпус имао 18.000 до 20.000 бораца, губици од 4.000 бораца осликавају тежину борби вођених на овом простору.

„У првој половини јуна 1995. године Армија БиХ је извела посљедњу и највећу офанзиву с циљем спајања Првог и Другог корпуса, али су српски борци осујетили и посљедњи покушај пресијецања територије Републике Српске“, речено је, између осталог у данашњем обраћању званичника на „Малом Зејтинлику“.

Као симбол отпора на овом простору изграђен је манастир Свети Георгије на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.

У овом манастиру данас од 12 часова биће служен парастос погинулим српским борцима.

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске организатор је обиљежавања 16. јуна, Дана одбране Сараjевско-романијске регије у минулом рату.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар