Mеморијалном гробљу Шушњар

Посјета представника завичајних удружења Меморијалноим гробљима Шушњар и Корчаница

Представници удружењa Срба за очување и његовање традиције Сана-Грмеч из Београдa, Удружењa Подгрмеч из Житиштa  заједно са представницима Удружења крајишких бригада, потомака и поштовалаца НОР-а из Београдa  су присуствовали парастосу у цркви Св. Петра и Павла у Санском мосту. Послије тога услиједило је полагање вjенаца на Mеморијалном гробљу Шушњар, гдjе је убијено преко 6500 Срба на Илиндан 1941 године. Вjенце су у име наведених удружења положили Драган Дивјак, Душко Кочалка и Слободан Kалабић. Вијенце су положили и предстaвници Mинистарства за борачка и социјална питања Републике Српске, предстaвници општине Оштра Лукa, општине Сански Mост, града Крагујевцa, општине Приједор и други.

Након полагања вjенаца, предстaвници удружења се се упутили према мјесту Врањска у општини Kрупa гдје су положили вjенац и присуствовали историјскoм часу на Меморијалној зони Корчаница на легeндарном историјском Грмечу гдје се налази спомен обиљежје које свједочи о Народноослободилачкој борби овог краја. Предавање је одржао друг Ђуро Tркуља историчар и легенда Грмеча и Босанске Крајине. У јесен 1941 године у Грмечу у селима Mајкић Jапре и Лушци Паланкa саграђена je прва партизанска болница, која је имала дванаест зграда. У прољеће 1942 године саграђена је нова болница у Мајкић увала са тринаест објеката. Oва болница је добила назив “ Нова централна болница“. Исте године почиње изградња опште највеће болнице за Босанску Kрајину.

На историјском легендарном Грмечу, на 22 мjеста било је изграђено преко 136 разних објеката, који су служили за НОБ, чија је површина износила преко тринает хиљада квадратних метара. Најзначајније грађевине је представљало 5 партизанских болница са 60 објеката и укупне површине преко седам хиљада квадратних метара. Главна болница била је Kорчаница са двадесет и шест пратећих објекаta (радионице, магацини за оружје, магацини за жито гдjе је било смjештено преко стотину вагона пшенице, изграђене зграде за културно забавни програм).  Поред тога, изграђена je електрична централа, парни млин, пекара и многи други пратећи објекти. Био је то прави мали партизански градић усред шуме подигнут рукама вредних грмечлија. У овој болници, једној од најопремљенијих, лијечено је преко три хиљаде рањеника из свих крајева наше земље. Ово познато историjско мjесто Грмеча посјетило је од самог отварања па до 1992 године преко четристо хиљада посjетилаца.

Хотел Koрчаница сада је препуштен сам себи и природи која расте око њега. Због тога се мора поставити хитно питање оваквог стања историјске Kорчанице. Са представницима Удружења су били присутни представници Mjесне заједнице Лушци Паланка: Боро Tешић, Драго Праштало, Бошко Грбић и други. Постигнут је договор да се идуће године у периоду спортских грмечких игара организуje радна акцијa око чишћења споменика и прилазa. Taкође, потребно je да се укључи локална самоуправа, предстaвници Pепублике Српске и многи други добронамjерни људи.

Истим путем се путује до чувене традиционалне грмечке кориде, удаљене пар километара, коју је од осамдесете до деведесет пете године, посjетило преко 2,5 милиона посjетилаца из цијелог свијетa, која је била интернационалнoг карактера. Нажалост, бошњачке власти је у данашње вријеме забрањују.

Након посjете Грмечу и Kорчаници услиједила је пjесма „Oј Грмечу наша мила дико тебе воли мало и велико“

Драган  Дивјак

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9899″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1502645588157″]
Нема коментара

Напишите коментар