сјећања на

У Ветернику одржана централна комеморација Дан сjећања на жртве „Олује“

Обиљежавање Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у војно-полицијској акцији Хрватске „Олуја“ одржано је у петак 4. августа на стадиону „Ветерник“ у Новом Саду. Више од 30.000 људи изразило је свој несмањени бол због српске голготе и страдања од којег је прошло 22. године. Окупљенима су се обратили Његова светост Патријах српски господин Иринеј, предсједници Републике Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик, те дипломирани инжењер грађевинарства Бранка Максимовић, у вријеме „Олује“ осмогодишња дјевојчица . Скупу су присуствовали сви министри у Влади Србије, народни посланици, представници републичких, покрајинских и локалних власти, канцеларија и агенција, представници избјегличких и завичајних удружења, војни врх и ратни ветерани.

Након химни Републике Српске и Србије минутом ћутње и парастосом, који је служио патријах Иринеј, одата је пошта страдалима, а потом је КУД „Крајина“ извео неколико крајишких песама.

-Српски народ је 4.и 5. августа у акцији „Oлуја“ доживео страшну трагедију коју мора опростити, али никада не смије заборавити како се не би поновила. Срби још памте ту страшну трагедију питајући се одкуд и зашто и који је то разлог да нас браћа хришћани толико мрзе. Хоћемо ли размишљати о освети? Не браћо мила, то није својствено православљу. Ми не размишљамо о освети него као православни хришћани то препуштамо праведном суду божијем, рекао је Његова светост.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поздрaвљен је овацијама посебно у моменту када је рекао да ће у овом вијеку Срби у Србији и они у Републици Српској живјети заједно „ у једној административној цјелини“. Са друге стране, он је поручио да Срби свакоме пружају руку помирења. -Али не смијемо бити наивни, јер се показало да наша искреност не значи и искреност других, нагласио је Додик.

И предсједник Вучић је потврдио ријешеност да српски народ односно његова власт и држава брине о стабилности у региону упркос провокацијама и злим намjерама неких центара моћи да ту стабилност наруше.

„Али кад видим колико нас на миран и достојанствен начин, без жеље за осветом и одмаздом, без ружних и претешких речи, обиљежава страдање Срба, морам да будем поносан на род којем припадамо“, истакао је Вучић и додао да нову „Олују“ српски народ не би могао да преживи.

Предсједник је цитирао Черчила: „Ниједан успех није коначан и ниједан пораз није фаталан“.

„Као да је Черчил хтио нама Србима да стави до знања да нисмо тад све изгубили и да је много тога остало пред нама – радости, суза и будућности за наш народ“, објаснио је Вучић.

Он је навео низ статистичких података који егзодус Крајишника показују у свој његовој трагичности.

„Добродошли, још једном добродошли, увијек добродошли у вашу Србију драги Крајишници. Ни за кога на свијету Србија није била толико лијепа као Србима Крајишницима. Она је њима више од најскупље ријечи.Србија је за јуначке Крајишнике више од живота.

Предсjедник је подсјетио НДХ и на на „ћутање и непокор старца Вукашина Мандрапе“ пред усташким ножем. „Зато вам кажем и обећавам да Србија нигде више на српском етничком простору неће дозволити спровођење злочиначких акција против српског народа.Немамо право да губимо српске главе и огњишта, а да гледамо у небо.Србија никоме не пријети, али да не допушта да се некажњено убијају Срби. Србија жели мир и сарадњу са свима по свим отвореним питањима.Не знам да ли данашња Хрватска има снаге да се суочи са резултатом ‘Олује’, али зато Србија има снаге да читав свијет сваке године подсјећа, као што данас има снаге да заштити свој народ и не дозволи прогоне“.

Према речима Вучића,“Олуја“ је злочин грозан и страшан. -Данас су Срби дигли главу, Срби желе будућност и мир, али никада и никоме неће дозволити да их понижава.Тај тежак и грозан злочин од пре 22 године мјерен је различтим мјерама.Неки су лили сузе радоснице и пјевали побједничке пјесме копирајући их још из периода нацистичких успеха с почетка Другог свјетског рата, док су се други, а то смо ми Срби, нашли у чуду политичких пораза, личног и политичког себичлука, у којем нисмо смјели ни да говоримо о патњи нашег народа, о страшном страдању, јер би нам то неко споља замјерио. Данас, поносан сам што смо овдје заједно, сви из Српске, сви из Србије који о нечему одлучујемо и што недамо да се бол Крајишника заборави.Дигли смо главу, нећемо сукобе, хоћемо мир и будућност, али недамо нити ћемо икоме дати да нас било кад понижава“, поручио је Вучић.

Србија има глас који се чује и поштује и који ће потсјећати свијет да се у августу 1995. догодио злочин. „Немамо право да се правимо да ништа не видимо и нећемо дозволити да злочини прођу некажњено.Никоме не пријетимо и не желимо позиве на освету, већ искрену сарадњу са свима, да изађемо из зачараног круга, јер ћемо у супротном изгубити све.То има везе са праштањем, не са заборављањем. Село Грубори код Кистања, засеок кога више нема на мапи, у историји, нема ни кућа, ни људи. То село је мјера која показује шта се десило.Све што је живјело у Груборима 1995.године је побијено, све уништено, све спаљено. А сви су имали више од 60 година. Какве су претензије они могли имати, крунили су кукуруз…“, рекао је Вучић.

У Груборима је старица рођена 1905. спаљена, старац рођен 1930. убијен са 14 убода бајонетом, а човјек рођен 1915. године убијен са четири метака. Вучић није имао проблем да јасно каже ко је био на хрватској, агресорској страни – то су биле западне силе и НATO.

-Уз помоћ страних инструктора седам до осам пута бројнији и 10 пута опремљенији ‘ослободили’ су до темеља и темељно и Груборе и друга мјеста.У Хрватској је 1936. године живјело 1.200.000 Срба, а да их је сада 180.000 хиљада што значи да је реч о процесу од 70 година. Када крену у Хрватској да славе који тачно део тог седамдесетогодишњег процеса славе? – упитао је председник додавши да је резултат погрома 2.752 уништене куће, 410 занатских, 211 угоститељских објеката, 172 задружна дома, 56 здравствених станица…Да циљ није био само физички нестанак Срба говори и податак о уништених и оштећених 78 православних цркава, 920 споменика, 181 гробље, опљачканих и оштећених 29 музеја…

-Срби опет имају глас који се чује и поштује и потсјетиће цијели свијет на страшне злочине, на бомбардовање цивила 7. августа када су већ остварили циљ и из чисте обести убили седам цивила од којих четворо дјеце.Иза плански организоване и дуго припремане злочиначке акције остали су пустош и страх.Имали су директну војну и логистичку подршку западних сила и НАТО-а.Не гради се држава на сузама својих грађана“, рекао је Вучић.

Хрватска је наставила са спровођењем програма започетог у Другом свјетском рату да се трећина Срба побије, трећина покатоличи а трећина прогна.Ипак, каже предсједник, морамо да разговарамо и у тим разговорима тражити да се Грубора сећају сви. „Њих се морамо сјећати, а тражићемо то од других који су их тако темељно ‘ослободили’ и то сеоце тако лијепо избрисали са свих мапа. Одаваћемо пошту и Груборима, и малом Јовици и свој другој деци и не стидим се да то кажем и нашим јунацима, ветеранима, којих смо се стидјели годинама, оним најбољим међу нама. Одаваћемо им пошту сваког августа, поносно и достојанствено као вечерас, да би њихови насљедници овдје и данас били сигурни и више их нико никаданеће тјерати са њихових огњишта.Нека је слава свим Србима убијеним само зато што су Срби, свим жртавама погрома, живела Србија и Република Српска“, закључио је Вучић.

Антрфиле

На централној комеморацији анкетирали смо Марију Вулић поријеклом из Двора на Уни, која последње три године долази на обиљежавање „Олује“. -Тешко нам је због те трагедије и наша бол за страдалима временом није нимало мања. Можда је разлог што свијет не жели да види ту нашу патњу, што не признаје истину и што не кажњава злочинце. Погледајте ликове те дjеце убијене бездушно. И умjесто да се барем формално покају, они нам још врте нож у рани када Пленковић каже да су спречили нову Сребреницу у Бихаћу, каже Марија.

Оловера Марток из Кистаћа је такође била присутна на све три централне манифестације Дана сјећања које је организовала држава и она је задовољна порукама које је чула од председника Вучића. -Сваки пут је било лијепо, наш предсједник је успоставио нешто што до сада нисмо имали, а то је култура сjећања. Коначно респектујемо своје жртве и то на прави начин, како доликује. Tо је најбољи одговор онима који враћају усташку идеологију, ни од кога ометени у томе, истакла је Оливерау изјави за Српско коло.

Петар Здравица, чији је отац поријеклом из Метка у Лици, а мајка из Братунца у Републици Српској, рођен октобра 1995.године. -Било је пуно људи, ја сам одушевљен,а најбитније је да то држава ради. Дивна је та комуникација између нашег вођства и људи, а ја сам задовољан што је предсjедник показао на Нато који је Хрватима давао директну војни и логистичку подршку, рекао нам је Петар.

Антрфиле

Како је писао лист Информер, Хрвати су намjеравали да током скупа пусте дронове са провокативним порукама. Наше службе су тај покушај правовремено осујетиле.

Предсjедник Савеза Срба региона Миосраг Линта је оцjенио да Хрваткој много смета Вучићева одлука из 2015. Да заједно са Републиком Српском обиљежава дан сјећања. -Нисам изненађен покушајем наших суседа да покваре Дан сjећања.Не изненађује да у Хрватској постоје групе и појединци који желе да спрече и компромитују ову манифестацију, односно да се са суштине, страдања Срба, пажња јавности скрене на дронове.

Антрфиле

Пред 30.000 окупљених говрила је дипломирани инжењер грађевинарства Бранка Максимовић. Она је као осмогодишња девојчица у избјегличкој колони стигла у Србију. Максимовићева је рекла да је тада била довољно одрасла да препозна страх у мајчиним очима, али сувише мала да схвати ко их и зашто тjера. „Срећна сам што смо уједињени око борбе за бољу Србију, која се сјећа, прашта, али и тугује због 4.августа, око Србије која иде напријед, поносна, снажна и сигурна, која ће бити боље мјесто за нека нова дјетињства“, рекла је Максимовић. Она је цитирала Мешу Селимовића: када живот створи хиљаду разлога за плакање, треба показати да постоји хиљаду разлога за осмјех. „Ваша светости, предсједниче .Када вас погледам, имам разлога за осмјех, јер видим снагу нашег заједништва и видим да нисам сама“, обратила се Максимовић патријаху Иринеју и Вучићу.

Драган Башовић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“9842″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1502629947318″]

Нема коментара

Напишите коментар