Служен молитвени помен пострадалим Слабињцима 1943. и интерпелација о догађају у опћинском вијећу

У четвртак, (на дан трагичног страдања 16.12.1943.) молитвени помен за пострадале Слабињце служио је госп. Славиша Симаковић протојереј-ставрофор Костајничко-Дубичке парохије. Присуствовали су сродници и пријатељи.
Госп. Симаковић након службе подсјетио је присутне да су жртве пострадале због своје вјерске и националне припадности.

Предсједник ВСНМ Хрватске Дубице  Милинко Симић,  подсјетио је присутне, да је на дан 16.12.1943. у раним јутарњим часовима сакупљена група од 96 Слабињаца, међу којима је било преко 50- теро дјеце узраста од 1 до 15 година старости која је звјерски поклана од усташа из Јасеновца, Дубичких кречана и околних мјеста. Споменик подигнут пострадалим је девастриран и оштећена је гробница.

ВСНМ је од Опћине Дубице и других тражило да се регулише приступ и проход до гробнице. До сада нема позитивних одговора.

Истог дана (16.12.2021, 17 часова) поводом молитвеног помена и догађаја који се догодио прије 78 година, независни Вијећник у опћинском вијећу Опћине Х.Дубица М.Симић на сједници Опћинског вијећа поднео је интерпелацију о том догађају и страдању Слабињске дјеце и људи.

То је парадигма страдања Срба у прошлом стољећу у Хрватској, рекао је Симић.

У току изношења детаља догађаја од прије 78 година прекидан је, поготово код објашњења и указивања на законске обавезе локалне управе и других у вези могућности рјешавања и заштите културно повјесних добара и меморијалних обиљежја. Симић је означио опћинско руководство за не поштовање закона РХ, па пошто се нијече да постоји гробница у Слабињи, позвао је начелницу и друге да посјете страдално мјесто.

У томе свему изостала је подршка вијећника из СДСС и опћинског замјеника начелника бираног из реда српске мањине.

По овој теми бит ће још озбиљних расправа, односно ћерат ћемо се ми још закључио је Симић.
ВСНМ  Опћине Хрв. Дубица
Извор: Banija Online
Нема коментара

Напишите коментар