Починиоци злочина у Јошаници 29 година на слободи

Породице свирепо убијених мјештана Јошанице, пријатељи и делегације општине и борачких удружења данас су на гробљу Божовац у Фочи положили цвијеће и прислужили свијеће за 56 српских бораца и цивила које је прије 29 година побила муслиманска војска из Горажда.

У освит зоре, на Никољдан, 19. децембра 1992. године припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач масакрирали жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице избрисано је са географске карте, попаљене су не само куће, већ и помоћни објекти и уз нејач, убијана је и стока, а гдје су то стигли злочинци су, чак, посјекли и стабла воћака.

Убијено је 56 мјештана, многи од њих на језив начин – одсијецањем дијелова тијела.

Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

На гробљима у Фочи и Јошаници сваког Никољдана туга, плач и болни уздисаји за никад прежаљеним јошаничким мученицима.

У нападу на Јошаницу учествовало је око 600 припадника такозване Армије РБиХ, у 10 група распоређених на 10 јошаничких заселака.

Познати су наредбодавци из ратног предсједништва општине Горажде и војног врха такозване Армије РБиХ, као и непосредни командири јединица на терену, али се још чека да Тужилаштво БиХ, из којег је у више наврата саопштено да су истражне радње у току, подигне оптужнице.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Срђан Станковић истиче да се све зна ко је кога убио и да нико више нема повјерења у Тужилаштво БиХ и државу.

– Зна се у Јошаници поименично и ко је дјецу заклао. Ако Тужилаштво ништа не предузима, не треба онда ни да постоји – рекао је Станковић.

У селу Хоџићи, на имању Вишњића у близини споменика, изграђена је црква у знак вјечног сјећања на јошаничке мученике, која је ове године завршена и освештана.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар