АКТУЕЛНО:

Посланичка питања Миодрага Линте упућена Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да се Крајишницима призна ратни стаж у двоструком трајању а крајишким инвалидима и породицама палих бораца да се не укидају стечена права

Поштована предсједнице, уважени народни посланици, поставио бих неколико питања Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Наиме, наведено министарство је љета 2014. године припремило Нацрт закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. Крајем 2014. године било је одржано неколико јавних расправа и кроз те јавне расправе смо уочили да постоје одређени недостаци у самом Нацрту закона. Подсјећам да у Србији има негде око 400.000 бораца, од тога око 50.000 припадника војске и полиције бивше Републике Српске Крајине.

Кључна замерка, прије свега, Крајишника, крајишких бораца јесте да тим нацртом закона није предвиђено право на признање ратног стажа у двоструком трајању после 27. априла 1992. године, дакле када је основана Савезна Република Југославија. То је велики проблем, јер се Крајишници због оваквог нацрта закона осећају дискриминисано, увређено и повријеђено јер сматрају да су се часно борили за своја огњишта и за СФРЈ, Савезну Републику Југославију и Републику Србију.

Други проблем јесте што тим нацртом закона прети опасност да инвалиди, крајишки инвалиди, породице крајишких палих бораца изгубе право на породичну и личну инвалиднину ако су страдали после 27. априла 1992. године. Такође, министарство је већ почело да на незаконит начин примењује овај нацрт закона према свим оним инвалидима и породицама палих бораца које бораве три мјесеца дуже изван Србије на начин да им се укида право на породичну и личну инвалиднину.

Такође, укинуто је и право личну инвалиднину за 170 цивилних инвалида рата са подручја Крајине. Мислимо да то нису добре ствари и да би требало надлежно министарство у наредном периоду да поправи овај нацрт закона прије уласка у скупштинску процедуру. Због тога постављам неколико питања.

Прво питање јесте – због чега Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упорно одбија да у нацрт закона стави одредбу да са свим припадницима Војске и полиције РСК призна ратни стаж у двоструком трајању у периоду од 1991. до 1995. године

Друго – због чега се породицама палих бораца, инвалидима укида право на личну и породичну инвалиднину ако бораве више од три мјесеца изван Србије? Право на породичну и личну инвалиднину је стечено право и оно не сме бити укидано.

Треће питање – због чега је цивилним инвалидима рата са подручја Крајине укинуто право на личну инвалиднину?

Четврто питање јесте – када ће коначно Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања да пошаље нацрт закона на Владу и када ће приједлог закона доћи у Скупштинску процедуру?

Мислимо да је крајње време да се на један системски начин регулише питање 400.000 бораца у Србији, а посебно око 50.000 Крајишника, односно припадника Војске и полиције Републике Српске Крајине. Мислим да је то важна ствар и да је то цивилизацијски, морални и национални дуг државе Србије према највећим жртвама рата на простору бивше Југославије, а то су Срби страдали на подручју садашње Хрватске и Федерације БиХ. Хвала.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

[ezcol_1half]

Посланичка питања – видео снимак:

poslanicko pitanje
Посланичка питања Миодрага Линте упућена Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
15. новембар 2016.

 

[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end] Одговор државног секретара Драгана Поповића:

poslanicko pitanje
Одговор државног секретара Драгана Поповића на посланичка питања Миодрага Линте у вези ратног стажа за Крајишнике
02. децембар 2016.

 

[/ezcol_1half_end]
Нема коментара

Напишите коментар