Послије свечаног отварања Завичајних дана, услиједио богат програм у сриједу и четвртак у Суботици

Сриједа и четвртак посвећени најмлађима

У сриједу 4.9.2019. у просторијама Црвеног крста Суботица у склопу Завичајних дана организовано је добровољно давање крви.

Како нам је рекла Татјана Мандић Вукша из Савеза српских удружења сјевернобачког округа Завичајни дани окупљају велики број људи, па су они прије три године одлучили да то искористе и организују добровољно давање крви.

– Стално негдје журимо и не сјетимо се да одемо да дамо крв мимо неких организованих добровољних давања – рекла је Tатјана Мандић Вукша и додала да је за три сата прикупљено 14 јединица крви.

Сриједа прије подне је била резервисана за добра дјела, а послије подне су се на Тргу, гдје су се и одвијали сви програми Завичајних дана, представили плесни односно фолклорни дјечји ансамбли, након чега су услиједили наступи дјечјих хорова Искончићи, дјечји црквени хор Свети Емануил, ЖПГ КУД-а Александрово и Музичка школа Суботица.

Након наступа хорова публику су обрадовале предивне Апатинске мажореткиње и на самом крају вечери публика је уживала у Етно тканици, односно концерту Етно хора Музичке школе Петар Коњовић из Сомбора.

Четвратк – Фестивал спорта и Конференција беба

У четвртак 5.9. богати програм Завичајних дана започео је промовисањем спорта, где је на Градском тргу организован Фестивал спорта гдје су се суботички клубови представили најмалађим Суботичанима.

Малишани су имали прилике да се опробају у каратеу, фудбалу, сазнали нешто ново о пливању и опробали се у одбојци.

Како је рекао организатор Милорад Ћопић, предсједник Шотокан савеза Србије да се овом приликом дјеца упознају са спортом, а родитељима се помогне ако су у дилеми на који спорт да упишу дијете.

– Завичајни дани почињу почетком септембра, као и школска година и то је била права прилика да упознамо ђаке и родитеље са спортовима који постоје у Суботици, а самим тим је то и прилика да се презентују спортови који нису толико заступљени у медијима – рекао је Ћопић.

Фестивал спорта има за циљ да афирмише здрав начин живота.

Организатори су се побринули да програм буде прилагођен свим генерацијама, па тако нису заборавили ни на бебе и организовали Конференцију беба.

Конференција беба се одржава сваке године у склопу Завичајних дана и овог пута окупила је бројне родитеље са бебама и малом дјецом.

Циљ ове конференције је промовисање значаја подизања наталитета.

– Наше програмске активности покушавамо да прилагодимо свим категоријама становништва, свим узрастима, од беба до најстаријих – рекао је Боривоје Вукајловић, предсједник Савеза српских удружења Сјевернобачког округа.

И ове године тате су се надметале у пресвлачењу беба, а најбржи је био Новица Васић, који је свог насљедника Сретена пресвукао за 12,5 секунди. Бебе су се такмичиле у испијању млијека или воде, а флашицу је најбрже испразнила Меланија Крстић, једна од недавно рођених четворки. На такмичењу у пузању најбржа беба био је Урош Медић. Михајло Зуровац, са само три мјесеца, као најмлађа беба проглашен је за градоначелника, а Лука Пеша је први потпредсједник.

У оквиру „Завичајних дана“ додјељује се плакета најбројнијој породици, а она је ове године припала породици Крстић која има петоро дјеце – најстаријег Василија и четворке Меланију, Димитрија, Божидара и Захарија.

Дјецу су анимирали и забављали Предраг Вуковић Пеђолино, Тоде Николетић и Бранимир Росић, као и Плесни студио Мон Мираж.

Након беба, услиједио је програм за мало старију дјецу и омладину Звијезеде које расту – Златни глас Суботице. Своје вокалне способности показале су Бојана Радовановић, Бојана Срдановић, Тамара Плавшић, Марија Мировић, Елена и Јана Црномарковић и Антонина Петковић.

Публика је могла да ужива и у Балетској школи Раичевић.

Текст: Драгана Бокун

Фото: Mилош Радовић

 

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар