Дани Српске у Србији – смотра фолклора у Новом Саду „У загрљају завичаја“

Манифестација “Дани Српске у Србији“ чији је циљ његовање традиције, културе, обичаја и вредности одржана је по седми пут у Србији, у 21 граду. Путем ове манифестације промовишу се и презентују културна богатства Републике Српске, њени привредни и туристички потенцијали, као и богато културно наслеђе. Тим поводом је дана 05.09.2019. године на Тргу слободе у Новом Саду организована смотра фолклора Србије и Републике Српске под називом “У загрљају завичаја“. Организатори наведеног догађаја били су Представништво Републике Српске у Србији и Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине. Уз присуство званичника и представника Републике Српске и Србије, представљено је велико културно наслеђе нашег народа са обје стране Дрине.

Прије почетка културно-умјетничког програма, присутнима се прво обратио директор Фонда за избјегла, прогнана и расељена лица Душко Ћутило који је нагласио да је програм организован са циљем да се промовишу и презентују привредни и туристички потенцијали али и богато културно наслеђе Републике Српске. Такође, истакао је да се заједничким учешћем жели ставити акценат на пријатељску и братску сарадњу истог народа са обе стране Дрине која је у протеклих неколико година на заједничко задовољство све боља.

Присутнима се обратио и Члан Градског већа за културу Града Новог Сада Далибор Рожић:

– Велика ми је част и задовољство што имам прилику да вам се обратим и да вас поздравим у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, у своје лично име и у има Града Новог Сада. Велика је част бити дио програма и манифестације “Дани Српске у Србији“ јер овај програм на најбољи могући начин афирмише и промовише традицију, традиционалне вриједности и културну баштину. Традиционалне вриједности су утицале на формирање идентитета сваког од нас. Као што смо могли чути, овај вечерашњи програм који је у својој суштини програм из области културе говори да смо ми као европска престоница културе отворени за све видове уметности, а пре свега за неговање традиоционалних вредности.

Рожић је истакао, да с обзиром да је култура важно поље живота које повезује људе и јача осјећај припадности заједници и формира идентитет, овај догађај је показатељ добре сарадње и плодоносних односа Републике Српске и Србије који ћемо градити и у наредном периоду.

Потпредсједник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић, обрађајући се присутнима на новосадском Тргу слободе поручио је:

– Двије су прелијепе српске речи спојене у називу вечерашњег догађаја: загрљај и завичај. Двије речи које свака за себе симболизују радост, љубав и топлину. А спојене оне значе много више од тога, значе сигурност, мир и срећу. Вечерашња манифестација је манифестација радости. Али ми нисмо заједно само када нас спаја радост, него кад то чини и туга. Зато смо сваке године заједно и на обиљежавању најстрашнијих и најтужнијих догађаја из наше новије историје. И то само додатно потврђује наше духовно и национално јединство, које је нераскидиво.

Такође, Милићевић је истакао:

– Јер и када стицајем историјских околности живимо у различитим државама, баштинимо исте корене и вриједности. Ми јесмо једно тијело, ми јесмо једно биће и једна иста завјетна српска мисао. То се види и осјећа вечерас на овом тргу и тако ће бити заувијек.

Милићевић је нагласио да ће обострана подршка која се односи на све области друштвеног живота убудуће бити све већа јер нам тако налажу наша осјећања и наша срца.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поздравио је све присутне:

– Вечерас је изузетна част и задовољство у име институција Републике Српске и у име Владе Републике Српске наћи се овде у Новом Саду и поздравити промоцију Републике Српске у Србији. Ово је седма година одржавања ове манифестације у Србији, ове године у 21 граду. Ми смо један народ, имамо исту културу, исте обичаје, исти језик, исто писмо. Ћирилица је нешто што су нам оставили наши преци и нешто што треба да сачувамо за наше генерације. Република Српска и Србија у неком претходном времену, проживјеле су заједно много тортура, неправде и злочина. То нас обавезује да то никада не заборавимо али и да се издигнемо изнад тога и да штитећи себе, своје писмо, народ и вјеру покажемо другима да смо бољи, већи и јачи од њих. Велики моћници нам говоре шта треба да радимо и како да се понашамо. Наша молба је, пуситите нас да радимо онако како се у читавом свијету ради по свим принципима демократије,закона и права.

Вишковић је истакао да су ови простори и српски народ бастион образовања и културе. Нагласио је да треба да се поносимо нашим прецима који су уводили писменост у многе европске цивилизације. Зато треба да његујемо своју традицију и културу и да се боримо за наша права.

Након обраћања званичника, услијдио је културно-умјетнички програм у којем су своја умећа показали Ансабл народних игара и пјесама Косова и Метохије “Венац“ из Грачанице, АКУД “Соња Маринковић“ из Новог Сада и КУД “Веселин Маслеша“ из Бања Луке.

Ансабла “Венац“ извео је игре под називима “Архаична женска игра из Грачанице“, “Игре из косовског Поморавља“ и “Изгре из Призрена“. АКУД “Соња Маринковић“ представио се играма “Игре из околине Ниша“ и “Ивањско цвеће“, док се КУД “Веселин Маслеша“ представио играма “Сувајска крађа“ игре из Подгрмеча и “Игре са Озрена и Требаве“. Након наступа културно умјетничких друштава, публици се представила етно група “Ива“ из Добоја.

У оквиру манифестације “Дани Српске у Србији“ у Новом Саду је у недјељу 08.09.2019. године у извођењу Дечијег позоришта Републике Српске у Позоришту младих одиграна представа “Јежева кућица“, а у понедјељек 09.09.2019. године у Заводу за трансфузију крви Војводине, у организацији Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији, Удружења студената из Републике Српске у Србији и Црвеног крстра Новог Сада организовано је добровољно давање крви.

Овакве манифестације доприносе учвршћивању веза између Републике Српске и Србије и позитивно утичу на јачање свијести српског народа са обје стране Дрине о њиховом јединству и заједничком дјеловању.

Новинар Српског кола

Драгана Шиповац

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар