АКТУЕЛНО:

Потписан протокол о сарадњи у борби за истину о геноциду над Србима у Независној држави Хрватској

Успостављена је сарадња између Музеја жртава геноцида из Београда и универзитетима у Бањој Луци и Источном Сарајеву. Потписан је протокол о сарадњи између Музеја жртава геноцида из Београда и оба јавна универзитета из Републике Српске

Данас је у Влади Републике Српске у Бањој Луци обављено свечано потписивање протокола о пометнутој институционалној сарадњи. У присуству министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштве Републике Српске мр Жељка Будимира и Његовог преосвештенства епископа пакрачко-славонског Јована, председника Управног одбора музеја, протоколе о сарадњи потписали су директор Музеја Дејан Ристић, ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радосав Гајанин и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић.

Директор Музеја жртава геноцида у Београду Дејан Ристић и ректори универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву Радослав Гајанин и Милан Кулић потписали су протокол о сарадњи којим је предвиђено да се на научним темељима, на основу чињеница, презентује истина о геноциду над Србима у Другом светском рату у Независној држави Хрватској (НДХ).

Након свечаности, како је саопштено, уприличен је и први радни састанак у коме су учешће узели и декани филозофских факултета у Бањој Луци и Источном Сарајеву проф. др Срђан Душанић и проф. др Драга Мастиловић.

Дејан Ристић је, како преноси „Политика“, нагласио да се на овај начин заокружује систем сарадње с релевантним образовним институцијама на српском етничком простору.

„Музеј жртава геноцида у Београду, који је основан 1992, једна је од три најреферентније институције у свету, уз Музеј „Јад Вашем” у Јерусалиму и Меморијални музеј Холокауста, и располаже с више од 200.000 јединица грађе која сведочи о геноциду над Србима у НДХ”, рекао је Ристић.

Заједнички циљ јесте да историјско искуство страдања Срба буде видљивије, не само у оквиру српског етничког простора, већ у свету, и да се ова тема интернационализује, те да се, како је нагласио Ристић, на сваки начин, науком, боримо против ревизије, фалсификовања историје и стигматизације српског народа.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир истакао је да је веома важно да геноцид над Србима у Другом светском рату буде изучаван на систематичан начин. Истакао је да ће научноистраживачки пројекти у Српској овог типа бити уско повезани с оним што ради Музеј жртава геноцида у Београду.

Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован истакао је да потписивање протокола представља коперникански обрт у вези са српским страдањима. Навео је да се до сада на ту тему није радило систематски, научно, темељно и на међународном нивоу.

„Важно је да целу причу о српском страдању у 20. веку, поготово у Другом светском рату, носи Републике Српска. Гро жртава Јасеновца, жртава Другог светског рата и бораца долази с ових терена, Босанске Крајине, Кордуна, Лике, Баније, Западне Славоније, Далмације. Њихови потомци у огромном броју насељавају Србију, чине готово трећину становништва и реч је о великом покрету која омогућава да се у времену које долази бавимо српским страдањима”, навео је епископ Јован.

Ректор Милан Кулић најавио је скори почетак рада Института историјских наука који ће дати огроман допринос да се онемогући фалсификовање историје и страдања Срба посебно у Другом светском рату.

Ректор Радослав Гајанин навео је да ће захваљујући протоколу бити омогућено члановима академске заједнице да активно истражују историјске чињенице које су биле занемарене у претходном периоду. „Надам се да ће у наредном периоду бити значајан број мастера, односно докторских дисертација и научних радова који ће бити публиковани у међународно референтним часописима историјских наука”, истакао је Гајанин.

Извор: СПОНА

Нема коментара

Напишите коментар